Australië kandidaat voor WK in 2014

Een dag nadat de politieke leiders van de Australische staten New South Wales en Victoria plannen aankondigden om het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Australië te willen organiseren, ruzieën regeringsleiders al in het openbaar. De federale minister-president John Howard zei vandaag dat het wereldkampioenschap niet aan een stad of staat worden toegewezen, maar aan een land. Howard wist niks van de plannen van de twee staatspremiers. ,,Ik heb er kennis van moeten nemen in de zondagskranten'', zei de getergde minister-president.

Toch boezemt het gezamelijke initiatief van de twee staten enig vertrouwen in. Normaal gesproken zijn Sydney en Melbourne, de twee op afstand grootste steden van het land, op economisch en sportief gebied altijd elkaars concurrenten. Eerder had de vorige premier van Victoria, John Kennett, al het idee geopperd om het hele WK in zijn staat te houden. Nu is het inzicht dat vanwege de reputatie van Sydney, opgedaan in met de Olympische Spelen van 2000 en het FIFA-gebruik het WK aan een land in plaats van staat of regio toe te kennen, een bundeling van krachten een absolute voorwaarde is, gemeengoed geworden. Ook vanuit andere Australische staten lijkt er steun, al verklaarde de premier van South Australia vandaag dreigend dat hij ,,geen enkele belastingcent'' zal bijdragen.

Ook wanneer alle Australische neuzen dezelfde kant opstaan, is het nog maar de vraag of het land een serieuze kans maakt. Hoewel de populariteit van voetbal in Australië toeneemt, heeft de sport er lang niet de uitstraling van cricket en verschillende vormen van rugby. Sinds 1974 heeft Australië zich niet meer voor een WK geplaatst. De belangrijkste bedreiging voor de Australische kansen komt echter uit Zuid-Amerika.

Nadat Duitsland in 2006 het WK zal organiseren, is de verwachting dat het kampioenschap in 2010 voor het eerst aan een Afrikaans land zal worden toegewezen. Argentinië was het laatste Zuid-Amerikaanse land dat het WK organiseerde. Dat was in 1978. In 2014 heeft Zuid-Amerika 36 jaar op een nieuwe uitgave van het WK-feest gewacht. In 1986 nam het Midden-Amerikaanse Mexico het WK over van Colombia dat destijds ondanks de toewijzing niet in staat bleek om het evenement te organiseren.

Het is ook nog maar de vraag of Europa na de komende kampioenschappen bereid zal zijn minimaal twaalf jaar te wachten op een volgende editie. Wellicht is de Australische inzet daarom gericht op het verkrijgen van een troostprijs. Al jaren pleit het land voor directe plaatsing van de groepswinaar van Oceanië in de WK-eindronde. FIFA houdt Australië al jaren aan het lijntje. De wereldvoetbalorganisatie kan de meest recente Australische inzet daarom straks op een eenvoudige wijze honoreren.