Au pair mag alleen licht werk doen

Luiers verschonen en afwassen mag wel, maar de hele dag soppen niet. En meehelpen met de verbouwing van het huis is al helemaal uit den boze. De rechter in Leeuwarden besloot vandaag dat au pairs geen reguliere arbeid mogen doen; slechts oppassen op de kinderen en licht huishoudelijk werk zijn toegestaan.

De uitspraak is bedoeld ter bescherming van au pairs en volgt op een procedure van de FNV. De vakbond spande namens de Poolse Sabina Dembinska een proces aan tegen een gezin in Friesland. De Poolse was eind 1999 als au pair naar Nederland gekomen en vertrok bijna een jaar later weer. Ze was door het Friese gezin niet alleen voor de zorg van de kinderen ingeschakeld, zo bleek, Dembinska moest ook helpen bij de verbouwing van het huis en bij de verhuur van appartementen.

Volgens de rechter is dit regulier werk, en dat mag dus niet. Het gastgezin moet Dembinska met terugwerkende kracht het minimumloon betalen wat neerkomt op 6.253 euro. Ter vergelijking: een au pair krijgt naast kost en inwoning gemiddeld ongeveer 250 euro per maand.

De FNV vindt de uitspraak ,,erg belangrijk'', aldus een woordvoerster. ,,Er is een toename van het aantal au pairs in Nederland, en er zijn mensen die denken dat ze een goedkope dienstbode krijgen die zeven dagen per week en 24 uur per dag klaar staat'', aldus de zegsvrouw. De FNV vindt de formule van au pair, waarbij jongeren de cultuur van een land leren kennen door als gezinslid mee te draaien, geschikt. Maar als de au pair wordt misbruikt als fulltime kinderopvang en om de huishoudelijke hulp te omzeilen is dat slecht voor het imago van de au pair en voor de arbeidsmarkt in Nederland, zegt de FNV. De rechter bepaalde ook dat een au pair slechts 30 uur per week mag werken. ,,Het is dus zo dat mensen geen au pair mogen inhuren als ze geen andere oppas voor de kinderen hebben, anders maakt de au pair te veel uren'', zegt de woordvoerster.

Per jaar komen er zo'n duizend au pairs naar Nederland, een aantal dat blijft stijgen omdat in steeds meer gezinnen beide ouders werken. De au pairs, vooral jonge vrouwen, komen met name uit Oost-Europa en de Filippijnen. Volgens de FNV vindt misbruik van au pairs op grote schaal plaats. ,,Ze staan ook onder grote druk om niet te klagen. Bij protest dreigt een gastgezin de au pair terug te sturen.''