Ajax verslaat Barcelona op karakter, lef en tactiek

Wat het ook waard was, de leerling versloeg gisteravond de meester. Ronald Koeman kon een triomfantelijk gevoel niet onderdrukken toen Richard Witschge met een fabuleuze vrije trap Ajax aan de overwinning (4-3) hielp tegen het FC Barcelona van zijn voormalige baas Louis van Gaal. Daarmee won de gastheer ook zijn eigen toernooi. ,,Ik kan niet ontkennen dat ik bij dat doelpunt van Witschge even heel blij was'', glunderende Koeman later. ,,Deze wedstrijd betekende ook een prestigestrijd tussen twee trainers. De Spaanse media speelden hier al dagenlang op in. Aan de andere kant denk ik dat Van Gaal van deze nederlaag niet wakker zal liggen.''

Weer versloeg Ajax in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een internationaal topteam. Na Celtic en Manchester United was nu FC Barcelona aan de beurt. Hoewel de zege dit keer op miraculeuze wijze tot stand kwam. In de tweede helft boog Ajax een 3-1 achterstand om tot een 4-3 overwinning. Voor rust had Ajax weinig in te brengen tegen de Catalanen en werd de Amsterdamse defensie aan flarden gespeeld door de lichtvoetige Barcelona-spitsen Kluivert en Saviola. Maar uiteindelijk versloeg een modale Europese club de Spaanse kapitalist op karakter, lef én tactiek. Toen Ajax eenmaal door twee doelpunten van Van der Vaart op gelijke hoogte was gekomen, durfde Koeman het aan een back te wisselen voor een vierde aanvaller. Barcelona kwam daardoor hevig onder druk te staan. In de laatste minuut maakte de teruggekeerde Witschge veel van een matig optreden goed door bij Chivu een vrije trap op te eisen om vervolgens de bal achter doelman Bonano te krullen.

Van Gaal verklaarde ,,trots'' te zijn op de ambitieuze aanpak van Ajax. Hij had genoten van de wedstrijd. ,,Want er zat alles in.'' En het was toch een goed teken geweest voor Ajax dat ,,de koppies'' van zijn spelers teleurstelling uitstraalden na de nederlaag. Af en toe werd het sterrenensemble van Barcelona zelfs te kijk gezet. Van der Vaart liet een `Zidane-achtige' beweging zien. En Van der Meyde speelde op de achterlijn Navarro door de benen. Acties waarvoor het publiek, dat in dit toernooi gezien de sterke bezetting toch al waar voor zijn geld kreeg, naar het stadion komt. De bravoure is na lange tijd terug bij Ajax.

De landskampioen lijkt klaar voor een nieuw seizoen. Toch was Koeman zo verstandig geen vergaande conclusies te verbinden aan de fraaie resultaten van zijn team in de voorbereiding. Hij is genoeg door de wol geverfd om te weten dat de verhoudingen anders komen te liggen als het er straks in bijvoorbeeld de Champions League echt om gaat. Dan zullen de tegenstanders van Ajax hun extra surplus aan ervaring en kwaliteit wél aanwenden om de duels in hun voordeel te beslissen. Koeman hoopt dan dat zijn elftal het tekort zal compenseren met werklust. ,,Conditioneel zit het bij ons elk geval wel goed'', constateerde hij tevreden.

Kritisch als hij is, kondigde Koeman aan dat hij alleen de videoband van de eerste helft tegen FC Barcelona zal bewaren. Dat deel van de wedstrijd wil hij met de selectie nog eens uitgebreid analyseren. Net als tegen Manchester United ging er bij Ajax in de eerste 45 minuten veel mis in middenlinie. Zo vreemd was dat niet. Witschge keerde tegen zijn oude club terug in het eerste van Ajax omdat linksback O'Brien rust had gekregen. Het was duidelijk dat de Hoofddorper nog scherpte mist. Bovendien blinkt Witschge niet uit door veel loopvermogen. Samen met de ook wat trage Galásek oogt dit niet als een ideale combinatie. Maar als O'Brien speelt, zal Maxwell ongetwijfeld de voorkeur genieten om de positie van linkshalf te bezetten.

Supertalent Rafael van der Vaart leek vrijdagavond nog ver van zijn oude vorm verwijderd. Begrijpelijk, want door twee knieoperaties miste hij bijna het hele tweede deel van het vorige seizoen. Gisteravond had Van Gaal `bijtertje' Puyol aan Van der Vaart gekoppeld. Daardoor kwam hij er in de eerste helft bijna niet aan te pas. Het is een onderdeel van Van Gaals nieuwe strategie dat hij een verdediger wil opofferen aan de schaduwspits. ,,Want dat zijn in Spanje vaak de beste voetballers.''

In de tweede helft kwam het grote talent in Van der Vaart weer naar boven. Hij draaide weg uit de dekking van Puyol en schoot de bal in een flits onhoudbaar in de hoek. Zijn grote specialiteit. Twee minuten later tikte Van der Vaart ook de gelijkmaker binnen na een scrimmage voor het doel van Barcelona waarbij Frank de Boer verzuimde de bal goed weg te werken. Het was weer overdreven van de organisatie om Van der Vaart uit te roepen tot de beste speler van het toernooi. Wat Kluivert (een treffer) en Saviola (twee doelpunten) gisteravond lieten zien was hogeschoolvoetbal. Koeman bewonderend: ,,Kluivert vond ik ongelooflijk balvast. Gelukkig komen we spelers van dit niveau straks niet tegen in onze competitie.''

De trainer van Ajax is er rotsvast van overtuigd dat Nederlandse spitsen straks wél Cristian Chivu ontmoeten. Hardnekkige geruchten beweren dat Real Madrid er alles aan doet de verdediger snel in te lijven. En het met verlies draaiende Ajax zal ongetwijfeld interesse hebben gezien de afkoopsom van zo'n 21 miljoen euro. Koeman echter: ,,Als hij weg wil had Chivu dit voor 1 juli kenbaar moeten maken. Hij heeft juist na die datum gezegd dat hij nog een jaar wil blijven. Ik verkoop hem liever in 2003 dan dat we nu veel geld voor hem ontvangen. Real Madrid heeft zich trouwens nog niet gemeld bij Ajax.''

Ook in de personele sfeer: Koeman heeft Grim verzocht of hij als stand-in wil fungeren voor de negentienjarige keeper Stekelenburg, nu eerste doelman Lobont en tweede keus Didulica geblesseerd zijn. Vandaag heeft technisch directeur Beenhakker een gesprek met de 36-jarige veteraan. Grim, vorig seizoen gestopt en jeugdtrainer bij Ajax, heeft bedenktijd gevraagd. ,,Dat moet niet te lang duren'', bromde Koeman gisteravond. Ondanks de goede aanloop is de trainer van Ajax twee weken voor de start van de competitie dan ook nog niet helemaal zorgenvrij.

Ajax

4

FC Barcelona

3

Ruststand 0-2. 10. Kluivert 0-1, 40. Saviola 0-2, 46. Hossam 1-2, 47. Saviola 1-3, 60. Van der Vaart 2-3, 62. Van der Vaart 3-3, 90. Witschge 4-3. Schds: Wegereef. Tsch: 50.000. Gele kaarten: Navarro, Motta.