Advocaten: rechter Van der G. besmet

De Vereniging van Strafrechtadvocaten vindt dat de rechter in het proces tegen Volkert van der G. de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, niet meer voldoet aan het beeld van de volledige onafhankelijke rechter.

,,Als het komt tot een veroordeling en een hoge straf, dan zou men gemakkelijk kunnen zeggen: dat komt natuurlijk door de politieke druk. Als het komt tot vrijspraak of tot niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie, dan zou men eenvoudig kunnen zeggen: dat komt natuurlijk ook omdat hij links-activistisch is geweest'', verklaarde woordvoerder G. Mols zaterdagavond in het NOS Journaal.

Mols reageert daarmee op de commotie die is ontstaan over rechter Vermolen, die in het verleden bestuurslid was van Vluchtelingenwerk Nederland, een organisatie die zich inzet voor het belang van onder anderen asielzoekers.

Vice-fractievoorzitter Hoogendijk eiste vrijdag dat Vermolen zich terugtrekt als rechter. Hij omschreef hem als ,,een radicale beroepsactivist''.

Begin 1998 werd een deel van het geld dat Vluchtelingenwerk Nederland uitgeeft voor gezinshereniging van vluchtelingen, besteedt aan de aanschaf van zogenoemde `grijze paspoorten' voor vluchtelingen uit Noord-Irak, zegt P. van Geel, hoofd van de afdeling beleid. Het was voor deze vluchtelingen volgens hem niet mogelijk om aan officiële documenten te komen.

Vermolen was in die tijd in het bestuur van Vluchtelingenwerk verantwoordelijk voor de portefeuille rechtsbescherming. Justitie besloot Stichting Vluchtelingenwerk Apeldoorn te vervolgen wegens het financieren van de productie van valse paspoorten. De zaak eindigde in een voorwaardelijk sepot. Vluchtelingenwerk Nederland verzocht het Gerechtshof in Arnhem daarop zelf vervolging in tegen haar in te stellen om de eventuele strafbaarheid van haar handelen te laten beoordelen. Volgens Vluchtelingenwerk bleef ,,een schijn van criminaliteit'' rond de organisatie hangen. De rechtbank in Zutphen sprak de organisatie op 5 september 2000 vrij.