Aanval op christenen in Pakistan

Pakistan is vandaag opnieuw opgeschrikt door religieus geweld tegen christenen. Ten minste vijf mensen, onder wie twee bewakers en een kok, werden gedood toen schutters op brommers het vuur openden op een christelijke school in Gharyal, niet ver van Murree. Murree, een bekend toeristisch centrum wegens zijn ligging in de bergen, ligt op ongeveer veertig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Islamabad.

Het is de derde grote aanslag op christenen in Pakistan sinds het begin van de Amerikaanse militaire operatie in Afghanistan, waarbij president Pervez Musharraf zich tot woede van moslimfundamentalisten aan de zijde van de Verenigde Staten heeft geschaard. Afgelopen oktober kwamen bij een aanval op een kerk in Bahawalpur in de provincie Punjab zestien christenen en een moslim om het leven. In maart gooiden extremisten granaten in een kerk in de diplomatieke wijk in Islamabad. Daarbij vonden vijf mensen de dood, onder wie de vrouw en dochter van een Amerikaanse diplomaat.

Vooral die laatste aanval zorgde voor grote bezorgdheid in de buitenlandse gemeenschap in Pakistan. Die angst was al aangewakkerd door de ontvoering van en moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, en werd verder versterkt door bomaanslagen op een bus met Franse technici voor een hotel in Karachi en op het Amerikaanse consulaat in dezelfde stad. Bij die laatste aanval, uitgevoerd met een autobom, kwamen twaalf Pakistani om. Vanochtend werd bekend dat het consulaat in Karachi opnieuw is gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Islamabad wilde niet zeggen waarom die maatregel is getroffen.