Zweden treurt om dode voetbalfan

Een gewelddadige confrontatie tussen vijftig voetbalfans van de clubs AIK Stockholm en IFK Gothenburg heeft het leven gekost aan een 26-jarige Zweed. De man liep maandag ernstige verwondingen op aan zijn hoofd en bezweek daar gisteren in het ziekenhuis aan.

In Zweden is door voetbalgeweld nooit eerder een dode gevallen. De overleden supporter van IFK Gothenburg werd volgens ooggetuigen geschopt en met een ijzeren staaf op het hoofd geslagen. De politie heeft nog geen arrestaties verricht, maar beschouwt het vergrijp als moord. ,,De verwondingen waren zo erg dat de dader wist wat hij deed'', zei het hoofd van politie in Stockholm.

De twee rivaliserende supportersgroepen troffen elkaar in een park, tien kilometer van het stadion waar AIK en IFK maandag een wedstrijd speelden. Volgens de politie stuurden de supporters bewust aan op een confrontatie.

De manier waarop de Zweed om het leven kwam lijkt vergelijkenis te vertonen met de wijze waarop ruim vijf jaar geleden Ajax-aanhanger Picornie aan zijn einde kwam. Hij stierf destijds na een veldslag tussen Feyenoord- en Ajax-aanhangers op een grasveld nabij Beverwijk.

De Zweedse minister van sport Ulrica Messing heeft haar medeleven betuigd met de nabestaanden van het slachtoffer. ,,Dit is een tragedie voor de sport al heeft dit niets met sport van doen'', zei Messing. ,,Dit was een gevecht tussen twee bendes die de sport gebruiken om aandacht te krijgen.''