Uitbraak van legionella in Brits Lake District

In Cumbria, het Lake District in het noord-westen van Engeland, is bij een groot aantal inwoners van de plaats Barrow-in-Furness de besmettelijke veteranenziekte geconstateerd. De uitbraak heeft inmiddels het leven gekost aan een 89-jarige man.

Bij achttien anderen is de ziekte vastgesteld, bij vijftien personen bestaat het vermoeden dat ze zijn besmet. Vier van hen zijn er slecht aan toe. Vanwege de incubatietijd van vijf tot tien dagen houden medici er rekening mee dat het aantal bewoners of bezoekers van Barrow-in-Furness dat de ziekte heeft opgelopen nog aanzienlijk zal stijgen.

De ziekenhuizen in de regio hebben uit voorzorg alle niet-spoedeisende operaties van de komende dagen uitgesteld. Volgens directeur Ian Cumming van het plaatselijke Morecambe Bay-hospitaal is het waarschijnlijk dat de komende dagen meer patiënten zullen overlijden aan de veteranenziekte.

De bron van de uitbraak is nog niet officieel vastgesteld. Het gemeentehuis is een van de locaties die wordt verdacht en die wordt onderzocht. De politie heeft gisteravond ook alle sport- en fitnessaccommodaties in Barrow-in-Furness gesloten voor nader onderzoek. Iedereen die deze gelegenheden de afgelopen weken heeft bezocht is opgeroepen zich te melden voor onderzoek.

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben een omvangrijk crisisteam van medisch specialisten naar Barrow-in-Furness gestuurd. Volgens hen betreft het in potentie een van de grootste geregistreerde uitbraken ooit van de veteranenziekte. De vorige grote uitbraak van de veteranenziekte in Groot-Brittannië was in 1998, toen in Engeland en Wales 226 gevallen van besmetting werden geconstateerd. Uiteindelijk werd de ziekte toen 25 patiënten fataal.

De veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie, die zich in waterleidingsystemen gemakkelijk vermeerdert bij temperaturen tussen de 25 en 50 graden Celsius. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen. Over het algemeen zijn jongere mensen beter bestand tegen de besmetting dan ouderen.

De ziekte dankt zijn naam aan de uitbraak die in 1976 onder bezoekers van een veteranencongres in Philadelphia werd vastgesteld en die aan 29 veteranen het leven kostte.