Tuur?

Bokser Regilio Tuur zit in de gevangenis omdat hij wordt verdacht van het mishandelen van zijn vriendin. In het verleden werd hij voor dat gedrag al eens veroordeeld. Is zijn carrière nu voorgoed ten einde?

Arnold Vanderlijde, bestuurslid van de Nederlandse boksbond en oud-bokser: ,,Als het waar is wat er allemaal over Tuur wordt geschreven, is dat natuurlijk verschrikkelijk. Het is erg vervelend dat hij op deze manier in de publiciteit komt. Zijn loopbaan zal nu wel voorbij zijn, het wordt erg moeilijk voor hem om weer te gaan boksen. Ik ken Tuur persoonlijk, hij is een ambitieuze jongen die altijd met zijn sport bezig is. Maar dat is niet de Tuur die nu in de pers naar voren komt. Het lijkt of hij de weg kwijt is, geestelijk is hij niet stabiel. Hopelijk leert hij van zijn fouten. Als hij nu weer over de schreef is gegaan, moet hij het een en ander toch maar eens op een rijtje zetten.''

Ina Hesselinga, woordvoerder bureau Slachtofferhulp: ,,Uit een onderzoek uit 1989 bleek dat een op de vijf vrouwen gebukt gaat onder huiselijk geweld. Een onderzoek uit 1997 toonde aan dat 45 procent van alle vrouwen weleens een klap gekregen heeft van of vernederd werd door de partner. Meestal is het slachtoffer afhankelijk van de dader. Dat was ook het geval bij Regilio Tuur, die in het verleden al eens werd veroordeeld voor mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Er zijn overigens overeenkomsten tussen het gedrag van Tuur en voetbalinternational Edgar Davids. De overheid probeert de laatste jaren via allerlei projecten geweld in huiselijke kring terug te dringen. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn ook actiever in het vervolgen van de daders. Dat is natuurlijk een goede zaak.''

Ben de Graaf, voormalig chef-sport van De Volkskrant: ,,Na zijn succesvolle optreden op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul is Tuur verworden tot een treurige figuur. Het was dan ook opvallend dat hij door de boksbond werd voorgedragen als voorzitter van de profsectie. Hij heeft geen zelfbeheersing, maar erger is nog dat de zeepbel die Tuur is niet eerder werd doorgeprikt door de media. Boksen is een gevaarlijke bezigheid, Tuur weet dat hij mensen kan beschadigen. Het is daarom kwalijk dat hij zijn vuisten gebruikt om problemen op te lossen. Hij is psychisch niet in orde en zou een flinke straf moeten krijgen.''

Henk Rühling, oud-bokspromotor: ,,Ik ken Tuur persoonlijk, in het verleden heb ik wat wedstrijden voor hem georganiseerd. In die tijd had ik nooit problemen met hem. Tuur had een goede manager, maar die samenwerking is inmiddels beëindigd. Het is natuurlijk onvergeeflijk dat een bokser zijn vrouw slaat. Ik kan me goed voorstellen dat de veel mensen denken dat boksers losse handjes hebben, al is dat lang niet altijd het geval. Boksers zijn niet crimineler dan andere sporters. Maar als er dan eens eentje zijn boekje te buiten gaat, stort de hele pers zich erop. Vroeger moesten profboksers zelfs een bewijs van goed gedrag hebben om een bokslicentie te krijgen. De loopbaan van Tuur is in ieder geval voorbij.''

Prof. dr. J.B. Rijsman, hoogleraar sociale psychologie aan de Katholieke Universiteit Brabant: ,,Als mensen instrumenten gebruiken om hun frustraties af te reageren, volgen ze een weg die is ingebed in hun gewoontes. Als je vaak een vuurwapen draagt, zul je dat ook inzetten gedurende een ruzie. Tuur heeft zijn hele leven getraind op het uitdelen van stoten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij onder spanning zijn vuisten gebruikt. Het is een aangeleerde gewoonte: mensen schreeuwen omdat ze dat als baby ook al deden. Vrouwen slaan minder snel, omdat ze vaker tegenover fysiek sterkere tegenstanders kunnen komen te staan. Allerlei factoren kunnen een rol hebben gespeeld bij de uitbarstingen van Tuur. Zo is de samenstelling van zijn hormonale stelsel misschien wel een oorzaak van zijn gedrag. Het is in ieder geval een complex verhaal, want er zijn ook genoeg boksers die hun vrouw niét slaan.''