Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de circa 40.000 straatkinderen van Kabul die geen huis of familie hebben. Verder aandacht voor de beschermde rugstreeppad die een bouwproject in Amsterdan heeft stilgelegd. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder meer aandacht voor de Amerikaanse film K-19, the widowmaker over de bijna-ramp op de Sovjet-kernonderzeeër K-19 in 1961. In de film worden de Russen als ondeskundig afgeschilderd. Dit beeld is tegen het zere been van de Russen. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Zwaar bewaakte inrichtingen. Over zware criminelen in Amerika. Zo zijn gestraften in de gevangenis van Oklahoma 23 uur per dag opgesloten in een kooi. Maar de gevangenen in Minnesota mogen naar buiten zolang ze zich gedragen. RTL5, 21.00-22.00u.

Het blauwe oog. Slot van een negendelige serie over het werk van de politie gaat in op de onveiligheid in de buurt. Afl.: De veilige wijk. Ned.1, 21.22-21.52u.

PRAATPROGRAMMA

De jongerenjury. Negen jongeren discussiëren over de strafmaat van een waargebeurd misdrijf. In deze tweede aflevering gaat het om een vechtpartij over een mobiele telefoon waarbij Surinaamse en Marokkaanse jongeren zijn betrokken. Ned.1, 18.20-19.05u.

Het zwarte schaap. Herhaling uit 2000 van de uitzending met de weduwe Rost van Tonningen-Heubel. Zij was getrouwd met de NSB'er mr. Meinoud Rost van Tonningen, een felle antisemiet en SS'er. Zijn ideeën werden na de oorlog door haar uitgedragen. Gasten zijn o.a. oud-minister Henk Vredeling, rabbijn Abraham Soetendorp, Wouter Gortzak en A.J. van der Leeuw, jarenlang RIOD-medewerker. Ned.3, 20.23-21.20u.

Vinger aan de pols. Gesprekken met deskundigen en patiënten over slaapstoornissen. Langzaam ontdekken wetenschappers hoe belangrijk slaap voor de mens is en hoe gevaarlijk slaapgebrek. Ned.1, 21.52-22.32u.

FILM

Alaska (Fraser Clarke Heston, 1996, VS). Oogstrelende avonturenfilm (veel sneeuwlandschappen). Twee tienerkinderen gaan op zoek naar hun in Alaska neergestorte vader. Charlton Heston, vader van de regisseur, speelt een bad guy. Net5, 20.00-22.00u.

Talk of Angels (Nick Hamm, 1998, VS). Pover drama waarin Ierse gourvernante Polly Walker valt voor anarchistische zoon van rijk Spaans gezin. Speelt in jaren dertig. Bijrol van Frances McDormand. Ned.2, 20.55-22.30u.

. Unstrung Heroes (Diane Keaton, 1995, VS). Speelfilmdebuut van actrice Keaton biedt tegendraads portret van excentriek joods familieleven in een voorstadje van Los Angeles anno 1962, bezien vanuit het perspectief van 12-jarige zoon van terminale Andie McDowell en monomane uitvinder John Turturro. Yorin, 21.10-23.00u., met reclame.

. The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Coppola's monumentale sage van een maffiafamilie, aangevoerd door de sinister mompelende Marlon Brando. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall, Al Pacino, James Caan. Eerste deel van trilogie wordt in twee stukken uitgezonden. RTL5, 22.00-23.40u., met reclame.

A Family Thing (Richard Pearce, 1996, VS). Robert Duvall schittert in raciaal familiedrama. Hij ontdekt dat zijn moeder zwart was en gaat naar Chicago om zijn halfbroer James Earl Jones te treffen. RTL4, 23.15-1.15u., met reclame.

. Nobody's Fool (Robert Benton, 1994, VS). Fraaie rolbezetting siert bescheiden kwaliteitsverfilming van roman van Richard Russo. Paul Newman herenigt zich als zestigjarige, optimistische bouwvakker met zoon die hij dertig jaar eerder in de steek liet. Met Jessica Tandy (laatste rol) als Newmans hospita, Bruce Willis als onverschillige aannemer en Melanie Griffith als diens echtgenote. VRT, 23.30-1.15u.

. The Harder They Come (Perry Henzel, 1972, Jamaica). Pittige reggae-film met cultstatus introduceert reggae-ster Jimmy Cliff als plattelandsjongen in de grote stad en deelt harde en rake klappen uit aan politiegeweld, de reggae-industrie en Jamaicaanse sloppen. BBC2, 0.15-2.00u.

Rien sur Robert (Pascal Bonitzer, 1999, Frankrijk). Tragikomedie waarin Sandrine Kiberlain wraak neemt op haar vriend Fabrice Luchini, een onoprechte filmcriticus, door gedetailleerd verslag te doen van haar seksuele uitspattingen met een televisieregisseur. Film meldt inderdaad niets over Robert. Ned.3, 0.17-2.00u.

RADIO

Tema. Eerste van een serie afleveringen over stereotyperingen van Nederlanders, Amerikanen, Engelsen, Italianen, Fransen en Duitsers. Dr. Jan Pieter van Oudenhoven vertelt dat de Duitsers bij de Nederlanders steeds geliefder worden en de Amerikanen dalen in populariteit. 747AM, 14.02-15.00u.

Telescoop. Aandacht voor de compact disc die door mensen van Philips is uitgevonden en in de laatste jaren verder is ontwikkeld. 747AM, 17.02-18.00u.

Opium. Gesprek met architect Herman Hertzberger over de toekomst van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en de wens van de bewoners om het te renoveren. Verder zijn visie op architectuur en het bouwen voor de eeuwigheid of tijdelijkheid. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Liedjes, songs en chansons met als thema's zomer, zon en zee van onder anderen Corry Brokken (Mediterranee), Peggy Lee (The shining sea), Jacques Brel (Le Marquises), Michael Franks (Tahitian moon ), The Eagles (Tequila sunrise), Herman van Veen (Windstil) en Le soleil de ma vie door Brigitte Bardot & Sacha Distel. Radio 2, 23.02-1.00u.