Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: Keep the River on Your Right. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.33-22.00u.

Blood and fire. Over Jamaica's pogingen zich aan een verleden van slavernij, onderdrukking en rebellie te ontworstelen. BBC2, 20.00-21.00u.

Die dressierten Killer. Reportage over de pogingen van de CIA om met behulp van hersenspoeltechnieken levende vechtmachines te creëren. ZDF, 0.00-0.30u.

KUNST & MUZIEK

Renaissance. Vierde deel van een serie over de visuele kunsten van de renaissanse belicht 1499 en de angst voor de eeuwwisseling. Vreemde verschijnselen lijken de voorboden te zijn van het einde van de wereld. Ned.17.20-18.20u.

Close-up: William Shakespeare. Eerder uitgezonden documentaire over de bekendste toneelschrijver ter wereld die nog dagelijks een inspiratiebron voor kunstenaars, wetenschappers, en theaterregisseurs. Ned.1, 18.32-19.30u.

Reggae: The story of Jamaican music. Eerste deel van een drieluik over de geschiedenis van reggae. De inbreng van traditionele Jamaicaanse muziekvormen zorgde ervoor dat reggeamuziek zich voortdurend ontwikkelde. Eind jaren '60 werd reggae ook in Engeland populair. BBC2, 21.00-22.00u.

FILM

. Till the Clouds Roll by (Richard Whorf, 1946, VS). Mierzoete musical in luxe verpakking. Biografie van componist Jerome Kern (Robert Walker) vormt dun alibi voor prachtige productienummers met Judy Garland en gaststerren als June Allyson, Lena Horne en Frank Sinatra. SBS6, 6.50-9.10u., met reclame.

. Mektoub (Nabil Ayouch, 1998, Frankrijk/Marokko). Onwaarschijnlijke maar op ware gebeurtenissen gebaseerde vertelling van debuterend Frans-Marokkaans regisseur over een in Amerika opgeleide Marokkaanse oogarts en zijn jonge bruid die voor een congres in Tanger verblijven en ten prooi vallen aan verkrachting en valse politiechefs. Behalve een road movie, een thriller en een liefdesgeschiedenis ook het portret van een corrupte samenleving en van desillusies over een geboorteland. Ned.3, 13.38-15.05u.

The Prince of Tides (Barbra Streisand, 1991, VS). Barbra Streisand maakte als regisseur, producente en actrice een onpersoonlijke, erg Amerikaanse verfilming van Pat Conroy's bestseller. Over de behoedzaam opbloeiende romance tussen twee archetypische Amerikanen: een ruwe-bolster-blanke-pit met een jeugdtrauma uit South-Carolina (Nick Nolte) en een joods

-Newyorkse psychiater (Streisand). Met Jeroen Krabbé als viool spelende echtgenoot. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

. The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Tweede deel van Coppola's monumentale sage van een maffia-familie, aangevoerd door de sinister mompelende Marlon Brando. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall, Al Pacino, James Caan. RTL5, 22.00-23.40u., onderbroken door reclame.

. The Deer Hunter (Michael Cimino, 1978, VS). Beroemde, met Oscars bekroonde Amerikaanse Heimatfilm en de meest controversiële film van 1978 vanwege Cimino's naïeve vertekening van de oorlog in Vietnam, waar de Amerikanen louter slachtoffer zouden zijn geweest. Vriendschap is het hoofdmotief van deze epische trilogie over drie arbeiders uit een staalfabrieksstadje in Pennsylvania, voor, tijdens en na hun vrijwillige diensttijd in Vietnam. Met Robert de Niro, John Savage, Meryl Streep. V8, 22.00-1.15u., met reclame.

Beckett on film: Waiting for Godot (Michael Lindsay-Hogg, 2001, Ierland). Op een eenzame landweg wachten twee zwervers op iemand die Godot schijnt te heten. Ned.3, 22.10-0.03u.

. The Interview (Graig Monahan, 1995, Australië). Sterke, onstuimig vormgegeven thriller waarvan de vele verrassingen niet verklapt mogen worden. Hugo Weaving wordt kafkaesk van zijn bed gelicht en onderworpen aan een verhoor door rechercheur Tony Martin, die op zijn beurt onder druk staat van zijn superieuren. Canvas, 23.20-1.00u.

Waiting to Exhale (Forest Whitaker, 1995, VS). In haar eerste filmrol sinds The Bodyguard maakt Whitney Houston geen slechte beurt in satirische zedenschets over vier bevriende, alleenstaande zwarte vrouwen op zoek naar de ware Jacob. Kalmerende film vol glossy interieurs en voortdurend cocktailjazz en softsoul op de achtergrond. BBC2, 0.30-2.25u.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer aandacht voor nieuwe successen van eerlijke handel en het beeld van Nederlandse vogelverschrikkers. Verder verwacht Kars Veling van de Vlinderstichting in de komende weken een explosie van distelvlinders. Radio 1, 8.08-10.00u.

OVT. Gesprek tussen historica Barbara Henkes en de schrijfster Helga Ruebsamen over afstand en betrokkenheid bij het geschiedschrijven. In het tweede uur de herhaling van het vijfde deel over predikers in den vreemde van de VOC-serie. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Interview met de schrijver en journalist Karel Glastra van Loon over zijn verzet tegen ,,neoliberale stropdassendragers'' en hun geloof in marktdenken en beurskoersen. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Directeur van de Rotterdamse Kunsthal Wim Pijbes praat over de gespannen relatie tussen commercie en kunst, en pogingen om de jeugd bij cultuur te betrekken. Radio 1, 19.04-20.00u.

De ochtenden. Drie reportages over fietsendiefstallen besteden aandacht aan de aanpak in Amsterdam, fietsslotentesten in een laboratorium van TNO en het effect van anti-diefstalchips. Maandag, Radio 1, 11.04-12.00u.