Spoorwegpolitie bewaakt de stilte

De Spoorwegpolitie gaat instrumenten van orkestjes die muziek maken in treinen en stations in beslag nemen. In een in het Nederlands en Roemeens opgestelde brief heeft de Spoorwegpolitie de muzikanten er deze week op gewezen dat musiceren in treinen en stations verboden is. Overtreders krijgen een boete van 22 euro. Vanaf deze week neemt de politie na twee overtredingen de instrumenten in beslag.

Sinds de visumplicht voor Bulgaren en Roemenen is vervallen, duiken in het openbaar vervoer op tal van plaatsen Roemeense en Bulgaarse muzikanten op. Met accordeon-, en vioolmuziek proberen ze wat geld te verdienen. De NS heeft volgens een woordvoerster al honderden klachten van reizigers gekregen over de muzikanten. ,,Onze klanten willen gewoon rustig zitten, iets lezen of een praatje maken. Zij storen zich aan de ongevraagde muziek'', aldus de woordvoerster.

Er zijn muzikanten die na een waarschuwing van de conducteur het spelen staken. Maar veel van hen beginnen opnieuw zo gauw de conducteur de coupé heeft verlaten of gaan verder in een andere trein. ,,Onze conducteurs kunnen niet voor politieagent gaan spelen'', aldus de NS-woordvoerder.

De muzikanten zijn doorgaans in het bezit van een dagkaart voor het openbaar vervoer. De Spoorwegpolitie schat dat het om ongeveer 50 muzikanten gaat.