`Rwanda werkt tribunaal tegen'

De regering van Rwanda werkt het Rwanda-tribunaal doelbewust tegen door getuigen te belemmeren de zittingen van het tribunaal bij te wonen. Dat zegt de internationale organisatie International Crisis Group (ICG) in een gisteren verschenen rapport.

Het tribunaal, dat is gevestigd in het Tanzaniaanse Arusha, berecht mensen die verdacht worden van deelname aan de genocide van 1994 in Rwanda. Tijdens de burgeroorlog vermoordden Hutu's naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's.

Volgens het ICG is de regering in Kigali bang dat haar eigen mensen terecht moeten staan. ,,De huidige regering kan niet zeggen dat het verzoening steunt en een einde wil aan straffeloosheid, terwijl het zaken blokkeert waarbij haar eigen troepen betrokken waren'', aldus de ICG.

De openbare aanklager van het Rwanda-tribunaal, Carla del Ponte, zei begin deze week al te vermoeden dat de regering in Kigali bewust middelen zoekt om de rechtsgang te blokkeren. Del Ponte zei dit naar aanleiding van de bevriezing van het proces tegen de voormalig minister van Informatie, Eliezer Niyitegeka, wegens het niet verschijnen van getuigen. Niyitegeka wordt ervan verdacht persoonlijk het bevel te hebben gegeven voor de moord op tientallen kinderen. Zodra zijn proces voorbij is, begint de zaak tegen Theoneste Bagosora, het vermoedelijke meesterbrein achter de genocide.

Als gevolg van een recent veranderde beleidsmaatregel moeten de getuigen een reisvergunning aanvragen. Eerder golden op verzoek van de VN speciale regels voor de getuigen. De Rwandese regering wil niet zeggen waarom de procedure is veranderd, en ontkent het tribunaal te boycotten. ,,Dit is een grove belediging en in strijd met de werkelijk'', aldus president Paul Kagame onlangs in een vraaggesprek.