Resultaten kunstrijden op de helling

De eindresultaten van het kunstrijden bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City worden mogelijk geannuleerd. Hoofd disciplinaire zaken van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach opperde deze mogelijkheid naar aanleiding van de manipulatie van enkele uitslagen.

Federale aanklagers in New York hebben de geboren Oezbeek Alimzhan Tokhtakhounov (53) aangeklaagd voor pogingen tot manipulatie van twee wedstrijdonderdelen tijdens de Spelen. De man is donderdag in zijn huis in Italië aangehouden. De Amerikaanse justitie vroeg inmiddels om zijn uitlevering om hem in New York te berechten.

Bach heeft de FBI om informatie gevraagd. ,,Het voortbestaan van de sport is in het geding'', meent hij. Er moet volgens hem alles aan worden gedaan om de georganiseerde misdaad buiten de sport te houden. ,,Dat kan de sport niet alleen. De politiek moet ook helpen.'' IOC-voorzitter Rogge verklaarde eerder dat hij ,,vol afschuw'' de zaak bezag.