Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Randstad zet Groene Hart onder druk

KRO-verslaggeefster Pien Rosmalen heeft de eerste week van haar wandeltocht langs delen van de ongeveer 285 kilometer lange grens van het Groene Hart er op zitten. Tot en met 30 augustus is zij dagelijks te beluisteren in haar uitzending De groene hartstocht op Radio 1. Globaal gaat de tocht vanaf haar huis in Amsterdam-Zuidoost naar Muiden, Bussum, Utrecht, Gorinchem, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Ouderkerk aan de Amstel.

Het Groene Hart is ontstaan door een ring van steden in het verleden omdat de natte, zachte veengrond niet geschikt was voor bebouwing maar wel voor landbouw en turfwinning. Het is de bedoeling van Rosmalen om al lopende te berichten over de historie, geografie, historie en cultuur van het gebied. En wat de effecten van de verstedelijking, woningbouw, tunnels en aanleg van snelwegen op de natuur zijn. De fysisch geograaf en schrijver van wandelboekjes Pim Jongerius ging daar afgelopen week in een van de uitzendingen op in. Behalve deskundigen nodigt zij ook Kamerleden en wethouders uit om een stukje met haar mee te lopen, zoals komende week de Utrechtse wethouder voor recreatie. Maar ook toevallige ontmoetingen met boswachters, hondenbezitters of naaktslakken gaat zij niet uit de weg. En tijdens haar tocht regelt zij nog tal van gasten die over de natuur wel het een en ander kwijt willen.

In een van de eerste dagen had zij een ontmoeting met beheerder Jeroen Schepers van het Gaasperplaspark, een overblijfsel van de Floride van 1982. Door ,,achterstallig onderhoud en vandalisme'' liggen daar de bloemperken er troosteloos bij. De beheerder verontschuldigde zich: ,,Aan het onderhoud wordt dit jaar iets gedaan maar aan plantendieven doe je niks.''

Schepers vertelt dat het door parken als de Gaasperplas komt dat de groei van Amsterdam binnen de perken is gebleven. Waarop de verslaggeefster constateert dat we zuinig op het groen aan de randen van de steden moeten zijn.

Het is Rosmalen die haar vijf maanden oude dochtertje in een wandelwagen meezeult inmiddels duidelijk geworden dat er in diverse laden van bureaus nog onwaarschijnlijk veel plannen klaarliggen die de grenzen verder zullen aantasten. Zoals het plan om tussen Muiderberg en Holendrecht een weg aan te leggen die de A6 bij Almere verbindt met de A9 richting Schiphol vlak langs het Naardermeer. Zij zegt: ,,Ik ben van nature een optimist maar als ik nu aan het Groene Hart denk, ben ik wel een beetje pessimistisch.''

Ook: www.kro.nl/1opdemiddag

De groene hartstocht, van maandag tot en met vrijdag, KRO, Radio 1, 14.45-14.55u.