Promoveren op hobby

Mensen die veel van hun hobby af weten, kunnen aan de Universiteit Utrecht 'promoveren' op hun favoriete onderwerp. De universiteit zoekt vier tot zes Utrechters die in hun vrije tijd, en dus niet beroepsmatig, kennis hebben opgedaan.

De universiteit selecteert de kandidaten op originaliteit en parate kennis. Als ze veel leuke aanmeldingen krijgt, mogen er meer mensen meedoen, aldus een woordvoerster donderdag.

In het eerste weekeinde van november promoveren de 'amateur-geleerden' voor een zaal met familie, vrienden en wetenschappers. In een halfuur laten zij zien wat ze van hun hobby afweten en worden ze ondervraagd door hoogleraren of andere deskundigen van de onderwijsinstelling.

De hobbypromoties maken onderdeel uit van de feestelijkheden rond de heropening van het Academiegebouw aan het Domplein. In het gebouw vinden alle ceremoniële plechtigheden plaats.

De universiteit zoekt vooral 'deskundigen' uit Utrecht die hun kennis willen laten testen. Het Academiegebouw werd namelijk 108 jaar geleden door de Utrechtse burgerij aan de universiteit geschonken. ,,Als iemand uit de omgeving van de stad met een ontzettend leuk onderwerp komt, nemen we dat zeker in overweging'', zegt de woordvoerster.

Acht jaar geleden konden enkele belangstellenden ook promoveren op hun hobby. Iemand behaalde destijds een bul voor zijn deskundigheid op het gebied van Elvis Presley.