Oudste kaasmarkt weg na ruim eeuw

De kaasmarkt in Woerden houdt na 117 jaar op te bestaan. Op 28 augustus zal de marktmeester voor het laatst de bel luiden voor de enige overgebleven kaasmarkt van Nederland. Volgens de Vereniging van Nederlandse Kaasgroothandelaren heeft de markt door het afhaken van vier grote handelaren geen bestaansrecht meer.

De afgelopen decennia sloten kaashandelaren en boeren onderling steeds vaker contracten. Daardoor verdween de noodzaak van de wekelijkse markt. ,,Vroeger kwamen iedere woensdag zo'n zeshonderd boeren naar de Woerdense markt om hun kaas aan te bieden. Maar tegenwoordig hebben alle boeren hun vaste handelaar'', zegt de Woerdense kaashandelaar A. Karsemeijer. Boer en handelaar komen een vaste prijs overeen die iets onder `de notering', de hoogste op de markt geboden prijs, ligt. Karsemeijer weet niet hoe die notering tot stand zal komen nu de markt verdwijnt. ,,Daar vraag je me wat.''

Tot tien jaar geleden kocht Karsemeijer zelf ook vaak op de markt. De markt veranderde de afgelpen jaren wel van karakter. ,,Vroeger kwam iedereen met paard en wagen. Nu zijn dat Mercedessen met aanhangwagen.'' Dat de markt verdwijnt vindt hij ,,heel erg jammer''. ,,Er staat iedere woensdagmorgen nog een hele zwerm mensen te kijken naar het handjeklap. Naar hoe boeren en handelaren elkaar uitfoeteren. Grote sigaren in de mond, prachtig toch. En na afloop werd in het café tegenover de markt een stevige borrel gedronken. Dat dat alles verdwijnt is pure vervlakking.''

Wat resteert is de historische kaasmarkt van Woerden die ieder jaar in augustus plaatsvindt. Maar dat is volgens de handelaren meer een show voor toeristen, zoals in Alkmaar en Gouda.