Misleiding

Huub Bertens en Carel Berendregt stonden verleden week na de eerste dag van de herenparen in Deauville bovenaan met een fantastisch gemiddelde van 66,9 procent. Helaas konden de Tilburgers die fraaie positie niet vasthouden en vielen na een mindere tweede ronde terug naar de tweede plaats. Toch niet slecht, in aanmerking genomen de sterkte van het veld met daarin vele kampioenen. Ook niet slecht was het tegenspel op onderstaande hand waarop de beide heren excelleerden.

Het begon met een bepaalde kaart van Bertens, waarna Berendregt met genoegen de creatieve actie van zijn partner converteerde met secuur afgooien. Het spel is een perfect voorbeeld hoe een toppaar door middel van het wapen van de misleiding een top uit het niets tovert:

Z/OW

♠ B 9 4

♡ 10 7 4 3

♦ 8 6 2

♣ 10 7 4

♠ V 8

♠ 10 7 6 5 2

♡ V B 9 8 6 2

♡ 5

♦ 7 4

♦ H V B 9 3

♣ H B 8

♣ 6 3

♠ A H 3

♡ A H

♦ A 10 5

♣ A V 9 5 2

Zuid zat in 3SA nadat hij zijn kaart met een sterke 2♣ had geopend. Huub Bertens kwam als west uit met ♡V. De leider won en speelde een kleine klaveren voor de boer van Bertens, die een kleine harten naspeelde voor de heer (oost ♦H). Zuid speelde nu ♣A en klaveren voor de heer van west (oost een kleine schoppen). Het spel was nu een open boek voor Bertens. Hij kon zien dat de leider negen slagen kon oprapen omdat ♠V viel. Maar Bertens incasseerde eerst ♡B (oost weer een ruiten, zuid ook) en vervolgde à tempo met een onwaarschijnlijke ♠8. De leider trapte erin: hij speelde de negen, nam de tien met het aas, incasseerde de rest van de klavers en liet op tafel boer-klein van schoppen liggen. Oost speelde het spel mee door twee schoppens vast te houden en een hoge ruiten, waarmee hij graag aan slag werd gebracht. Zo geschiedde en natuurlijk liet de leider het schoppennaspel door lopen voor de secce vrouw van Bertens die met een royaal gebaar ook nog een harten incasseerde. Twee down.

Ook Nederland kent een bridgefestival: de Scheveningse Bridgeweek, van 2 t/m 11 augustus, inlichtingen 070-3515241.