Marten Fortuyn 4

Aanvankelijke verbijstering over Marten Fortuyns Neandertaalse stupiditeit – ,,het scheppingsverhaal...was lichtjaren geleden'' – ging bij mij over in geamuseerdheid over NRC's tactiek om zijn soort zichzelf maar te laten blootgeven. Maar wat resteert, is toch lichte verontwaardiging over deze aanpak in dit geval. Het interview met Winny de Jong was briljant, maar dit is pijnlijk. Minstens zo dubieus als het publiceren van 'smans persoonlijke taal tegen de verdachte is het om deze door de moord getraumatiseerde nabestaande ertoe te verleiden via zichzelf zijn beweging te kijk te zetten. Maar dan nog, een verdachte publiekelijk oproepen tot zelfmoord, hoe verhoudt zich dat tot de gebruikelijke beschermingsmaatregelen juist daartegen, zo vraag je je af. Zelfs van Servische demonstranten tegen de nog zittende Miloševic was het in elk geval stuitend.