Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Klinkhamer over kijkgedrag gevangenen

Vooral het tv-programma Opsporing Verzocht wordt goed bekeken door de medegevangenen van Richard Klinkhamer, de schrijver die in 2000 tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. ,,In de hoop aan de hand van de video-opnamen een familielid te ontdekken of een kennis te kunnen verlinken.''

Klinkhamer beschrijft deze week in Vara TV Magazine in twee brieven het kijkgedrag van de ongeveer vijftig blanke medegedetineerden in zijn gevangenis in Norg. (Van het kijkgedrag van gedetineerden van buitenlandse afkomst zegt hij ,,niks te weten'').

Volgens Klinkhamer kijken de gevangenen in de vroege vooravond steevast naar Goede tijden, slechte tijden en The Bold and the beautiful. ,,In afwachting van het `echte' bloot.'' Populair zijn verder de afleveringen van Peter R. de Vries. ,,Omdat je daarvan leert hoe de `juten' de volgende keer te werk zouden kunnen gaan om jou te pakken'', schrijft Klinkhamer. De leergierigen onder de bajesklanten zijn trouwe kijkers van Discovery op de donderdagavonden met Forensic Detectives, The Prosecutors en FBI files.

Van Baantjer moeten ze in Norg niets hebben. ,,Niet realistisch (...) Die de Cock met zijn maniertjes weet het allemaal veel te goed, hij irriteert `de jongens' mateloos. Mij ook.''

De schrijver zelf verheugt zich elk jaar bovenmatig op de uitzending van de festiviteiten rond de stierengevechten in Pamplona waarbij vechtstieren door de nauwe straten van Pamplona worden gejaagd. ,,Het zijn mooie opnamen, schitterende beelden. Er kunnen mij niet genoeg doden bij vallen. Droevig stemt mij het lot van die arme stieren als ze vallen, uitglijden op de natte stenen.''

Klinkhamer doodt de tijd in de gevangenis door te schaven aan het manuscript van zijn boek: Woensdag gehaktdag. In dat boek, dat nooit werd uitgegeven, staan diverse moordscenario's en toespelingen op de moord op zijn vrouw.

Ook schreef hij inmiddels een nieuw verhaal (,,het beste dat ik ooit schreef- nee, het beste dat ooit werd geschreven'') over een bingoavond.

Klinkhamer, die zijn vrouw Hannelore in de brieven `Hannepan' noemt, schrijft verder dat de tijd voor hem iedere betekenis heeft verloren. ,,De dagen en nachten gaan zonder enige overgang in elkaar over (...) Je luistert, vangt hier en daar iets op, een zin, een paar woorden blijven hangen, daar jongleer je in gedachten mee''.