Junks zwerven weer op straat in Delfshaven

Het gebiedsverbod voor Delfshaven, dat de gemeente Rotterdam 97 drugsverslaafden begin deze week heeft opgelegd, heeft een averechts effect.

Doordat opvangcentra en gebruikersruimte in het verboden gebied niet meer door de junks kunnen worden bezocht, vervalt een deel van de verslaafden volgens hulpverleners in het oude patroon: zwerven en op straat drugs gebruiken.

Daarnaast maakt de gemeente het bepaalde Rotterdamse hulpverleningsinstanties moeilijk, zo niet onmogelijk, hun werk te doen, zegt N. Storm van Topscore, een werkproject voor drugsverslaafden. Zij meldt dat zij sommige verslaafden nu niet meer aan werk kan helpen in het verboden gebied. De gehele deelgemeente Delfshaven is overdag verboden terrein voor de 97 verslaafden en juist in dit deel van de stad heeft Storm veel junks aan het werk.

Hoeveel werknemers van Storm op de lijst van 97 voorkomen weet ze nog niet. De lijst is niet openbaar en de gemeente heeft nog niet alle junks persoonlijk kunnen benaderen. Storm zegt echter zeker te weten dat een flink deel van de verslaafden ook van tijd tot tijd voor Topscore werkt.

Storm heeft de hulp ingeroepen van twee advocaten. F. van Ardenne en N. van Dijke gaan het gebiedsverbod aanvechten. Volgens hen kan burgemeester Opstelten bepaalde bevelen geven om de openbare orde te handhaven, maar met de nu gekozen maatregel gaat hij zijn bevoegdheden te buiten. Zo is het gebied waarvoor het verbod geldt, de gehele deelgemeente Delfshaven, veel te groot. De verslaafden worden volgens de raadslieden op deze wijze zodanig fors in hun bewegingsvrijheid beperkt, dat de maatregel in strijd is met de grondwet. Daarnaast is een half jaar (de duur van het verbod) volgens het tweetal veel te lang.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zegt een eventuele juridische procedure met vertrouwen tegemoet te zien. ,,Wij hebben het idee dat we binnen de grenzen van de wet opereren.'' Delfshaven is volgens de woordvoerder juist wel een heel specifiek gebied waar de groep van 97 notoire onruststokers regelmatig problemen veroorzaakt.

Volgens de GGD laat zij de bewuste groep verslaafden met deze maatregel niet in de kou staan. Alle verslaafden krijgen alternatieve gebruikerslocaties aangereikt. Dat ze er vervolgens voor kiezen op straat te gebruiken en niet naar de vervangende ruimtes gaan, daar kan volgens een woordvoerder de GGD niets aan doen.