GayPride, op drie na grootste evenement

Amsterdam staat dit weekend in het teken van GayPride. Het festival begon donderdag en eindigt morgen met een groot slotfeest. Het is de zevende keer dat het festival plaatsheeft. GayPride is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het op drie na grootste evenement in de hoofdstad na Koninginnedag, de Uitmarkt en Sail.

Ook in internationaal opzicht is GayPride Amsterdam een van de grootste homo-evenementen alhoewel het niet op kan tegen het Mardi Gras festival in het Australische Sidney waar jaarlijks in maart zo'n half miljoen mensen feest vieren. Maar zelfs de Australiërs kunnen niet op tegen de Amerikanen. In San Francisco bekeken één miljoen mensen de carnavaleske parade die eind juni door de stad trok.

Tijdens het vier dagen durende festival in Amsterdam worden overal in de stad feesten, optredens en sportevenementen georganiseerd. Zo is er een basketbaltoernooi, een zwemwedstrijd en een `semi-marathon' over vijf en tien kilometer. Ook op cultureel gebied is er van alles georganiseerd: voorstellingen in het openluchttheater in het Vondelpark, tentoonstellingen en een openlucht filmfestival op de Nieuwe Markt. Tijdens alle evenementen wordt er geld ingezameld voor het Aidsfonds.

Het spektakelstuk van GayPride is de GayParade, de botenoptocht door de Amsterdamse grachten die vandaag om 14.00 uur van start gaat. De afgelopen jaren deden er tachtig boten mee met de tocht. Meer dan dat aantal wil de organisatie niet loslaten in de grachten. De extravaganza is in de loop der jaren wel enigszins aan banden gelegd. Ontblote geslachtsdelen zijn uit den boze. De boten waarop deelnemers tegen deze regel zondigen zal onmiddellijk uit de parade worden gehaald, aldus de organisatoren. Zij willen de ,,winkelende gezinnetjes'' niet voor het hoofd wil stoten.

GayPride wordt morgen afgesloten met een concert bij de Stopera. Zoals altijd zal Willeke Alberti, de `koningin van de homoscene', een optreden verzorgen. Ook Liesbeth List is van de partij.