Fort De Roovere Wouwse Plantage

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week ten oosten van Bergen op Zoom.

Een spechtje zwiert ons vooruit en plakt zich, zwart, wit en een toef rood, tegen een boom. Een haas swingt met zijn lange leden over het pad, kalm en zelfverzekerd, hij lijkt op Fred Astaire. De zon schiet stralen tussen de takken van eiken en dennen door om de grote koningsvarens te knuffelen. Het stuk asfalt met auto's is voorbij, de routebeschrijving jaagt ons nu over beschaduwde paardenpaadjes. Ze ruiken naar bos, mos en aarde en hoewel ze doorploegd zijn met diepe hoefafdrukken komt er vandaag niet één rijpaard langs (nerveus, altijd maar nerveus met die grote hoeven en die bolle ogen, waarom toch?). Er groeit een struikje aalbessen tussen de stammen. ,,Dat kan niet, die horen hier niet'', zegt man. Ik pluk, eet, val niet dood neer. Ze smaken zoals het hoort, rins en zoet tegelijk. Het zijn de echte, geen giftige pseudo-gevallen en nu wil man ook wel. Ik zie mijn man graag eten; vooral in de zon als zijn hemd open staat.

Dit is de ideale dag om het Floris V-pad te voltooien. Eind december 2000 begonnen we ermee, in de vrieskou, bij het Muiderslot. Bij stukjes en beetjes hebben we de 222 kilometer naar het zuiden bedwongen, langs de grote rivieren en de molens, door de weilanden en de open vlaktes van de Zuid-Hollandse polders het ruige Brabant in. Deze twee laatste etappes zijn bochtig, heuvelig en zanderig, de bomen afgewisseld door akkerlanden vol maïs. ,,Veevoer'', vertelt een man die ernaar staat te kijken. Maïs is goed aas, weet hij. Twee of drie korrels aan je haakje en juist de karpers zullen bijten want die hebben grote bekken.

Na alweer een idyllisch bospad, dit keer met een grand foulard van bloemetjes onder de bomen, staat daar dan de paal die het eindpunt van het Floris V-pad markeert. We zijn content en maken een foto. Verder maar weer, het Grenslandpad op. Dat komt uit Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, gaat voorbij aan deze paal en voert naar Valkenswaard.

Eerst een stuk wandelcorvee, maar met een groen randje en veel auto's rijden hier niet vandaag. Iedereen is naar het strand, op twee klassieke bermtoeristen na. Ze hebben de voorruit van hun auto afgedekt met karton en zitten, ruggen naar de weg, onder een gestreepte parasol. Klapstoelen, klaptafel, thermosfles. Hij leest een krant, zij schetst de bomen, onder hun voeten ligt een plaid. Mooi.

Langdurig passeren we een golfsport-terrein, het is afgeperkt met hoge hekken en een overdadige hoeveelheid blauwe bordjes die verwijzen naar artikel 461 van het wetboek van strafrecht. Dat keurige geglooi met hier en daar een trage deftigerd (m/v) in een driekwartbroek schreeuwt om ontregeling. Zou je mollen kunnen leasen?

Kaart 41 en 42 (8 km) van het `Floris V-pad'(tekst Rutger Burgers e.a.; uitg. Wandelplatform-LAW, Amersfoort) en kaart 30 en 31 (6 km) van het `Grenslandpad' (van Han Davidse e.a.; zelfde uitgever). Inl. Openbaar vervoer tel. 069292; taxi Bergen op Zoom tel. 0164 235100.