Een verschrikkelijk geheim werd tenslotte ondraaglijk

Vijf jaar geleden doodde Okan O. Marion en Romy. Hij begroef ze in de duinen en vertelde zijn broer waar ze lagen. De broer kon niet meer met het geheim leven en bracht de ouders van Marion naar het graf.

,,Het schijnt dat ze in de duinen tussen Bergen en Egmond zeven jaar eerder hebben wildgekampeerd. Dus heeft Okan om hun ruzies te vergeten, haar meegenomen naar de plek waar ze het toen zo leuk hebben gehad. Marion moet uit zichzelf zijn meegegaan, want het is een heel eind lopen. Toen heeft hij haar en hun dochtertje Romy vermoord.''

Johan van Buuren, de oudste broer van Marion, probeert te reconstrueren wat er precies gebeurd is die dag, nu ruim 5 jaar geleden. Gisteren vertelden zijn ouders hem dat zijn zus en nichtje dood zijn. Laboratoriumonderzoek heeft inmiddels bevestigd dat het volwassen lichaam dat van Marion is. Politie en justitie gaan ervan uit dat het andere stoffelijk overschot haar dochter is.

Marion en Romy van Buuren werden al sinds 8 juni 1997 vermist. Ze waren toen 19 en 1 jaar oud. Johan hoopte nog altijd dat ze in Hongarije zouden zitten, bij een oude vlam van Marion.

Donderdag durfde de politie niet verder te gaan dan te zeggen dat het gebit dat is aangetroffen sterk leek op dat van Marion, aldus korpschef A. Brink-Grootonk van de politie Noord-Holland Noord op een persconferentie. Zekerheid dat het Marion is, is er nu met het laboratorium-onderzoek. Met de vondst van het graf in de duinen is één van de geruchtmakendste zaken van de afgelopen jaren opgelost. De vermissing van Marion en Romy trok veel aandacht in de media. Bij de politie kwamen meer dan 1200 tips binnen, deels van paragnosten, die allemaal zijn nagetrokken. Er is gezocht in de duinen, gedoken in de meren bij Alkmaar en gedregd bij de Breezanddijk, de Afsluitdijk, het Noord-Hollandse kanaal en Den Oever. Maar alle moeite was vergeefs.

Tot deze week. Dinsdagavond belde er een jongen van Turkse afkomst aan bij de ouders van Marion in Bergen, vertelt Johan van Buuren. ,,Hij had een smoesje, dat hij inlichtingen wilde hebben over een auto die te koop stond. Mijn ouders lieten hem binnen. Of ze hem niet ergens van kenden, vroeg hij. Toen vertelde hij dat hij een jongere broer van Okan was.''

Okan O., een gevaarlijke crimineel, had lange tijd een relatie met Marion en is de vader van Romy. Hij is inmiddels dood, in mei 1999 is hij op 24-jarige leeftijd in de gevangenis overleden aan kanker. Okan, die vastzat vanwege een schietpartij in Amsterdam, was kort daarvoor nog vanwege zijn terminale ziekte vrijgelaten. Hij maakte onmiddellijk van de gelegenheid gebruik om met twee anderen een bankoverval te plegen. Een dag later werd hij ingerekend.

Okan was eerder veroordeeld voor onder meer wapenbezit, geweldpleging en mishandeling. Hij heeft Marion regelmatig in elkaar geslagen. Okan gold lange tijd als enige verdachte in de zaak van de verdwijning van Marion en Romy. Hij bleef ontkennen, er was geen bewijs tegen hem en tot vervolging is het nooit gekomen.

Met de nieuwe kennis van deze week is er weinig ruimte meer voor twijfel aan de schuld van Okan. Naar nu blijkt heeft hij een maand na de verdwijning van Marion en Romy zijn toen 18-jarige broer meegenomen naar de duinen en hem het graf aangewezen. Waarom Okan dat deed, is onduidelijk. Volgens zijn broer – de politie houdt uit privacy-overwegingen zijn naam geheim – heeft hij niets losgelaten over de toedracht of de motieven voor de moord.

Deze week besloot Okans broer met zijn verhaal naar buiten te treden. ,,Als jonge jongen kreeg ik een groot geheim van mijn oudere broer te horen. Ik heb er tot nu toe niet over willen praten. Maar ik ben nu ouder en ik denk nu anders, ik kan dit geheim niet voor mij houden'', verklaarde hij tegen de politie. Hij ging naar Marions ouders en vertelde hen waar het graf was.

Nog diezelfde avond gingen ze naar de bewuste plek. Later werd de politie ingelicht. Die kamde de omgeving af met speurhonden en gebruikte prikstokken om het graf te zoeken. Dat werd donderdag op anderhalve meter diepte gevonden. De doodsoorzaak van Marion en Romy is nog niet bekend.

Volgens de politie is er geen aanwijzing dat Okans broer betrokken is geweest bij de moord. Hij heeft geen aanspraak gemaakt op de beloning van 25.000 euro voor de gouden tip.

De politie onderzoekt of er anderen betrokken waren bij de moord.