Degelijk Ajax verslaat niet erg geïnspireerd United

Sprankelend was het nog niet, maar het resultaat deed even herinneren aan lang vervlogen tijden waarin Ajax regeerde over het Europese voetbal. In het Amsterdam Tournament versloeg de Amsterdamse ploeg, al jaren in het internationale voetbal minder dan een figurant, gisteren het niet erg geïnspireerde sterrenensemble van Manchester United: 2-1. Eerder bleek Ajax in de voorbereiding ook te sterk voor Celtic (3-1) en Norwich City (0-1).

Wat de waarde is van deze overwinningen zal later in het seizoen moeten blijken. Oefenduels, toernooien, memorial-wedstrijden, ze zijn vaak een slechte graadmeter voor de competities als het er echt om gaat. Gezien het verschil in budget en talent, had het krachtsverschil gisteravond sterk in het voordeel van Manchester United moeten uitvallen. Een team met vedetten als Beckham, Veron, Ferdinand, Van Nistelrooy, Giggs en Keane zou toch soepel over Ajax heen moeten walsen. Dat gebeurde niet, de rijkste club van de wereld kwam zelfs in de tweede helft even met 2-0 achter. En dit mocht, ondanks de status van de wedstrijd, toch als een compliment voor Ajax worden beschouwd.

Bij de landskampioen kon Victor Sikora terugkijken op een redelijk debuut in de Arena. Al vroeg in de wedstrijd kreeg de ex-Vitesse-speler, die door trainer Ronald Koeman als linksbuiten werd opgesteld, een tik tegen zijn dijbeen van Véron. Dat belette hem niet om de openingstreffer van Ajax voor zijn rekening te nemen, na een afgeslagen vrije trap van Galásek. Koeman concludeerde achteraf dat er veel dreiging uitging van het spel van Sikora. Zijn agressieve aanpak, waarbij hij het meeverdedigen ook als zijn taak beschouwt, is precies hetgeen Koeman graag wil zien bij een vleugelaanvaller. Maar het leek verder of Ajax wat moet wennen aan zijn aanwinst, want het ontbrak nog te vaak aan het echte wervelende spel over de flanken. Hoewel Andy van der Meyde op de rechterkant fraaie staaltjes liet zien. Een van zijn voorzetten werd door Van der Vaart op de lat gekopt. De acties van Sikora daarentegen leverden nog niet al te veel rendement op.

Opmerkelijk was het optreden van de negentienjarige doelman Maarten Stekelenburg. Twee keer greep de keeper van de reserves koelbloedig in. Eenmaal was hij Van Nistelrooy te snel af, toen de bewierookte spits recht op hem afkwam. En in de tweede helft keerde hij een schot van Keane.

De aanwezigheid van Stekelenburg was noodzakelijk doordat Bogdan Lobont, de eerste keus, met een schouderblessure kampt. Hij wordt dinsdag onderworpen aan een kijkoperatie en als blijkt dat er een nog ingreep nodig is zal hij zeker zes maanden uit de roulatie zijn. Tweede doelman Joey Didulica kan voorlopig niet worden ingezet wegens een enkelblessure.

Vandaar dat Ajax naarstig zoekt naar een nieuwe doelman. Er wordt extern gekeken, maar het mag geen geld kosten en de oplossing zou ook wel eens in eigen gelederen gevonden kunnen worden. Op de spelerslijst voor de Champions League mag de naam van good-old Fred Grim (36) nog worden toegevoegd. De veteraan is vorig seizoen gestopt en heeft als keeperstrainer zijn dienstverband bij Ajax vervolgd. Koeman wil voor dinsdag zekerheid over een nieuwe doelman. Voorlopig lijkt hij echter verder te kunnen met een groot talent als Stekelenburg.

In een systeem met drie aanvallers fungeerde Ibrahimovic tegen Manchester United als centrumspits. En dus niet Hossam die pas in de tweede helft mocht invallen toen Ajax met twee aanvallers ging spelen. Wilde Ajax op deze wijze Ibrahimovic in de etalage plaatsen om hem nog voor de sluitingsdatum van de transfermarkt (30 augustus) te kunnen verkopen? Koeman liet doorschemeren dat hij de voorkeur gaf aan Ibrahimovic omdat hij zich in de voorbereiding goed heeft gemanifesteerd. Zijn handelingssnelheid lijkt inderdaad iets verbeterd, maar hij is toch nog steeds een stuk minder dynamisch dan Hossam. De Egyptenaar krijgt overigens zondag een basisplaats. ,,En dan rest mij nog een week voor de wedstrijd tegen PSV (voor de Johan Cruijff Schaal, red.) om een keuze te maken uit deze twee spelers'', aldus Koeman.

De vorig seizoen verguisde Ibrahimovic schoot in de 75ste minuut beheerst het tweede doelpunt van Ajax binnen, overigens na aangeven van Hossam. International Scholes, notabene op de bank begonnen, verkleinde twee minuten later de marge. Na dit schoonheidsfoutje, waarbij invaller Pasanen te laat kwam, toonde Ajax opnieuw zijn degelijkheid en kwam de voorsprong niet meer in gevaar.

Ajax

2

Manchester United

1

Ruststand 1-0. 39. Siokora 1-0, 75. Ibrahimovic 2-0. 78. Scholes 2-1. Schds: Temmink. Tsch: 50.000.