Brunssum zwijgt over drugsbeleid

Politici van Brunssum praten niet meer over het plaatselijk drugsbeleid na ernstige bedreigingen aan het adres van verantwoordelijk wethouder J. Steiner van de Brunssumse Christen Democraten. De pas opgestapte burgemeester F. Jacobs weigert over het coffeeshopbeleid van de gemeente te praten, wethouders houden hun mond en ook gemeenteraadsleden zeggen dat ze zich niet vrij voelen over het drugsbeleid te debatteren.

Op 11 mei ontplofte een granaat onder de auto van de vrouw van wethouder Steiner. De auto was zwaar beschadigd, er vielen geen gewonden. Deze week werd bekend dat de vrouw opnieuw aangifte heeft gedaan van bedreiging. Hoewel de politie geen enkele mededeling doet over het onderzoek, leggen alle plaatselijke politici een direct verband met het drugsbeleid van de gemeente, die sinds jaar en dag coffeeshops buiten de grenzen heeft weten te houden.

De granaat van 11 mei was de laatste in een reeks gewelddadigheden in Brunssum. Ruim een jaar geleden werd de auto van de burgemeester in brand gestoken. Ook de privé-auto's van acht politiemensen gingen in vlammen op. Alle acht hielden zich bezig met de opsporing van drugshandelaars. De dader is nog niet gepakt. Wethouders schuwen ieder contact met de pers. De per 1 juli vertrokken burgemeester Jacobs zegt dat hij zijn auto verder van huis parkeert en alerter is op wat er om hem heen gebeurt. ,,Je wilt je er niet door laten beïnvloeden. Maar het pakt je wel.''

zaterdags bijvoegsel

pagina 22