BRITS PATENT: netball

In Nederland zouden ze het korfbal noemen en in de Verenigde Staten basketbal. Het is echter netball: korfbal zonder korf en basketbal zonder bord. Het is een vooral in het blanke deel van de Gemenebest populaire sport met Australië en Nieuw-Zeeland als toplanden. In het Verenigd Koninkrijk wordt het naar schatting door ruim een miljoen vrouwen gespeeld. Netball is van oorsprong een Amerikaanse sport die aan het einde van de 19e eeuw op de Britse eilanden werd geïntroduceerd. De eerste decennia werd het daar vooral op de talrijke meisjesscholen beoefend. Netball is een snelle sport die veel van de spelers vergt. Behendigheid, springkracht, uithoudingsvermogen en tactisch inzicht zijn nodig om als team van zeven vaker te scoren dan de tegenpartij. Het wordt gespeeld op een veld van circa 30 bij 15 meter met aan beide kopeinden een paal van 3,05 meter waaraan een ring met een soort basketbalnet. Elke speler is gebonden aan een bepaalde sector van het veld, mag niet met de bal lopen en moet deze binnen 3 seconden doorspelen.

Hoewel het toch vooral een vrouwelijke sport is trekt deze in toenemende mate de belangstelling van mannen. In Engeland zijn er al een paar honderd die in een eigen competitie spelen. Ook zijn er al gemengde teams gesignaleerd, maar daar moet de ware netballspeelster niets van hebben, het gaat immers niet om kracht maar om behendigheid en inzicht.

Dit is het vijfde deel over Britse sporten in het kader van de Commonwealth Games die in Manchester worden gehouden.