Bloedbad dreigt in Nigeria

Een al enkele dagen durende opstand van soldaten in het zuidoosten van Nigeria dreigt uit te lopen op een bloedbad. Ongeveer vijfhonderd zwaarbewapende Nigeriaanse regeringssoldaten waren gisteren vanuit de hoofdstad Niamey onderweg naar het stadje Diffa om hun muitende collega's in het gareel te brengen.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben in Niamey, dat 1.400 kilometer van Diffa vandaan ligt, inmiddels een drietal officieren aangehouden die op de hoogte zouden zijn geweest van de plannen om in opstand te komen. De muiters in Diffa, die ter plekke officieren en ambtenaren in gijzeling houden, eisen betere leefomstandigheden en meer loon.

De soldaten hebben de afgelopen dagen in het centrum van Diffa zwaar geschut opgesteld en rijden zo nu en dan in de lucht schietend met jeeps door de stad, aldus ooggetuigen. Soldaten uit het nabij gelegen Nguimi hebben zich bij de muiterij aangesloten.

De regering heeft het leger carte blanche gegeven om de orde in het gebied te herstellen. Minister S. Daddy van Defensie zegt de muiterij als ,,een echte rebellie tegen het gezag van de staat' te beschouwen.

De afgelopen twee jaar is het relatief rustig in Nigeria, waar het leger in het verleden tweemaal een greep naar de macht heeft gedaan en soldaten in de tweede helft van de jaren negentig geregeld aan het muiten sloegen. De rust keerde pas terug na de moord – door militairen – op president en voormalige couppleger Baré Maïnassara in 1999. Twee van de gisteren in Niamey opgepakte officieren zouden sympathisanten zijn van de vermoorde president.

De afgelopen weken is het ook onrustig in het noorden van Nigeria, in de veel door toeristen bezochte woestijnstad Agadez. Onbekende gewapende mannen vielen vorige week een groep gendarmes aan. Twee agenten werden tijdens die aanval gedood, drie anderen worden vermist. De Nigeriaanse autoriteiten denken overigens niet dat dit verband houdt met de muiterij in Diffa. (AP, Reuters)

Gerectificeerd

Nigeria

In het artikel Bloedbad dreigt in Nigeria (in de krant van zaterdag 3 augustus, pagina 4) is het verkeerde land genoemd. De muitende soldaten bevinden zich in het zuidoosten van het ten noorden van Nigeria gelegen Niger.