Biersoep met mosselen

De mosselen zijn op dit moment behoorlijk aan de prijs. De Belgen dreigen zelfs met een boycot.

Dan doen we het gewoon met wat minder mosselen. Deze Belgische soep leent zich daar uitstekend voor. In het oorspronkelijke recept bestaat het vocht van de soep uit bier en nog eens bier. Ik geef de voorkeur aan een combinatie met bouillon.

Was de mosselen, gooi kapotte exemplaren weg alsook de schelpen die na een tik op hun bast zich niet willen sluiten. Pel en snipper de sjalotten. Was de stengel bleekselderij en snijd die in smalle bogen. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de snippers sjalot en de stukjes bleekselderij twee minuten lang. Giet het bier in de pan en doe er de mosselen bij. Kook de mosselen in ongeveer vijf minuten gaar. Ze moeten zich openen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Zeef het kookvocht. Haal de mosselen uit de schelp, maar negeer exemplaren die dicht zijn gebleven. Smelt de boter in een pan. Roer er de bloem door en laat het mengsel een minuut pruttelen. Schenk al roerend de bouillon erbij en giet vervolgens het kookvocht in de pan. Laat de soep zachtjes drie minuten lang koken. Op smaak brengen met zout en peper. Roer de room door de soep. De room mag niet te koud zijn, om schiften te voorkomen. Als u zeker van uw zaak wilt zijn kunt u de room eerst in een kop mengen met een paar lepels warme soep en dan pas in de soep schenken. Verwarm de mosselen pas vlak voor het serveren in de soep. Te lang koken maakt ze namelijk taai. Strooi tot slot de kruiden over de soep. Belgisch menu? Ga verder met konijn in mosterdsaus of gestoofde paling. Eventueel Belgische kaas. Eindig met Brusselse room, een combinatie van karamelvla en vanillevla gelijktijdig in schaaltjes geschonken en gegarneerd met een toef slagroom en vruchten. Of met een punt confiturentaart of Belgische bonbons en koffie.