Amerikaanse beurzen weer flink omlaag

De Amerikaanse beurzen hebben gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag fors ingeleverd. Opnieuw waren slechte cijfers over de Amerikaanse economie de aanleiding voor de koersval.

Ditmaal ging het om tegenvallende groei van het aantal banen in de Verenigde Staten en een sterke daling van de orders voor fabrieksgoederen. Wall Street koos dan ook gelijk bij aanvang van de beurshandel de weg omlaag.

De Dow-Jonesindex zakte 193,49 punten (2,3 procent) tot 8.313,13. De Nasdaq-index daalde 32,12 punten (2,5 procent) tot 1.247,88 punten. Het gebrek aan vertrouwen in de economie speelde de beurs donderdag al parten. In twee dagen tijd zijn de sterke stijgingen van afgelopen maandag prijsgegeven.

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn er in juli maar 6.000 banen bijgekomen, aanzienlijk minder dan de 60 tot 80.000 banen die analisten op Wall Street hadden verwacht. Wel kwam hun voorspelling uit dat de werkloosheid op 5,9 procent (van de beroepsbevolking) zou blijven staan. Maar teleurgesteld waren zij in het feit dat in juli de gemiddelde werkweek met 0,3 procent is gedaald en in de industrie met 0,4 procent.

Maandag ging de Dow nog 5,4 procent omhoog naar 8.712 punten en de Nasdaq 5,8 procent naar 1.335 punten. Beleggers spraken toen optimistisch dat de bodems waren bereikt. Ook was er weer kooplust, maar aan het eind van de week durfde niemand meer de positieve woorden te herhalen. Gevreesd wordt nu voor een nieuwe Amerikaanse recessie.

Goldman Sachs was gisteren zelfs de eerste zakenbank die dit jaar nieuwe renteverlagingen verwacht in plaats van renteverhogingen. Volgens Goldman Sachs zal de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, binnenkort laten blijken dat ze bezorgd is over het gebrek aan blijvend economisch herstel.

Gisteren moesten vele New-Yorkse aandelenfondsen in koers terug. Walt Disney zakte 9 procent na minder rooskleurige bespiegelingen bij de presentatie van de kwartaalcijfers donderdagavond. En mediaconcern AOL Time Warner verloor 6 procent wegens berichten in The Wall Street Journal en The Washington Post dat de Amerikaanse justitie uitvoeriger speurt in zijn boekhouding dan aanvankelijk was gemeld. Ook de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt de boekhouding bij AOL.

De euro sloot de New-Yorkse handel af op 0,9870 euro voor één dollar. In Amsterdam sloot gistermiddag de AEX-index op 336,21 punten, 5,83 punten (1,7 procent) lager dan donderdag.