VWS negeert eigen rookregels

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is onlangs op de vingers getikt omdat er op het departement de hand wordt gelicht met de voorschriften tegen het roken. Inspecteurs van de Keuringsdienst van Waren, die onder het ministerie van VWS zelf vallen, dreigden met een proces verbaal als het ministerie niet snel orde op zaken zou stellen.

Een woordvoerder van VWS bevestigde vanmorgen dat uit een rapport van de inspecteurs eerder dit jaar bleek dat het departement op een aantal punten tekort schoot. Zo roken telefonistes in een gang waar dat niet is toegestaan en bevindt zich in strijd met de regels een rokerszitje bij een koffie-automaat. Ook zou de rook uit de werkkamers van rokers via het luchtkoelingssysteem van het ministerie op de gangen terechtkomen. Het feit dat de regels tegen roken op het ministerie van VWS niet worden nageleefd is opmerkelijk omdat de vorige minister, Els Borst, zich juist altijd krachtig op alle fronten tegen het roken heeft verzet. De kritiek is ook pijnlijk omdat andere ministeries, zoals die van Sociale Zaken en Defensie, zich naar verluidt nauwgezetter aan de rookvoorschriften blijken te houden dan VWS.

Volgens de woordvoerder heeft de ambtelijke top op het departement zich de kritiek ter harte genomen. Binnen enkele maanden zal de zaak in orde worden gemaakt. Het ministerie heeft intussen al enige speciale rookhokken geïnstalleerd, waar rokers terecht kunnen. Op het ogenblik mag er op de eigen werkkamers van medewerkers nog worden gerookt, maar op grond van een nieuwe tabakswet zal ook dat vanaf 2004 niet meer mogen.