Vic Bonke: `Minister Bomhoff onverstandig'

Minister Bomhoff (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) heeft ,,onverstandig'' gehandeld door meteen het vertrek te eisen van topambtenaar Van Lieshout. Dat zegt Bomhoffs partijgenoot en Kamerlid Vic Bonke (LPF).

Bonke, een van de gezondsheidszorg-specialisten in de LPF-fractie, staat niet achter de steun die Bomhoff op dit punt afgelopen vrijdag kreeg van de LPF in het debat over de regeringsverklaring. Bonke zat toen in Italië. Bonke vindt dat Bomhoff eerst met alle topambtenaren om de tafel had moeten gaan zitten. ,,Als je dan tot de conclusie was gekomen dat je met een bepaalde persoon de strijd niet kan winnen, dan ga je het gesprek aan om een goede oplossing voor alle partijen te vinden.'' Door nog voor zijn aantreden het vertrek van Van Lieshout te eisen heeft Bomhoff zichzelf wel een hele moeizame start gegeven op Volksgezondheid, zegt Bonke.

Fractiesecretaris Joost Eerdmans laat in een reactie weten dat hij geen problemen heeft met het feit dat Bonke afstand neemt van het fractiestandpunt. ,,Hij spreekt op persoonlijke titel. Als we daar een probleem van maken dan hadden we allang geen fractie meer.''

Over de uitspraak van LPF-fractieleider Herben dat er nog twee ambtenaren van VWS op de hitlist stonden om te verdwijnen, zegt Bonke: ,,Dat is dan voor rekening van Herben. Daar sta ik ook niet achter. We hebben hier toch geen Amerikaans systeem waarin een minister zijn eigen ambtenaren meeneemt.'' Dat Van Lieshout PvdA-lid is, vindt Bonke geen probleem. ,,Dat was Bomhoff tot voor kort ook.'' Hij had bovendien in een gesprek dat hij circa een maand geleden met hem had een goede indruk van Van Lieshout gekregen.

Bonke zegt zelf nog geen contact met Bomhoff te hebben gehad. ,,Ik heb hem zeven jaar geleden voor het laatst gesproken. Het lijkt me toch geen gek idee dat je voordat je minister wordt, contact zoekt met de specialisten in je fractie. Of hij anderen heeft gesproken weet ik niet. Met mij heeft Bomhoff in ieder geval geen contact gezocht.''