Vastgeketend na plagiaat spiegelbus

Twee Nederlandse theatermakers, Dries Verhoeven en Roos van Geffen, hebben zich gisteren met succes uit protest vastgeketend aan een theaterbus in Antwerpen. Zij beschuldigden het kunstencentrum Villanella uit Antwerpen van plagiaat. Na hun actie besloot Villanella het theaterproject `Hartstocht', dat onderdeel maakt van het festival Hotel Ideal, af te blazen. Hotel Ideal bestaat uit ruim twintig voorstellingen op straat en in leegstaande winkels en huizen in een Antwerpse achterstandsbuurt.

Verhoeven en Van Geffen ontwierpen een bus met spiegels, die tijdens Brugge 2002 Culturele Hoofdstad van Europa een speciale route door de stad reed. De inzittenden zagen de stad op zijn kop en kregen teksten te horen. Villanella wilde een dergelijke bus vanaf gisteren tien dagen lang in Antwerpen laten rijden. ,,De bus is op dezelfde manier ingericht en zelfs de chauffeur is dezelfde'', meldde een vastgeketende Dries Verhoeven gisteren door zijn mobiele telefoontje. Hij en Van Geffen hadden zich net met zware kettingsloten aan de voorkant van de Villanella-bus in Antwerpen vastgeklonken.

Verhoeven:,,Villanella heeft niet de rechten om onze artistieke ideeën te gebruiken zonder ons daarin te betrekken.'' Via een flyer van het festival kwam hij erachter dat `hun project' in Antwerpen van start ging. Voordat Villanella de afgelasting bekend maakte was het tweetal nog bereid zich tien dagen lang vast te ketenen: ,,Dat zijn we verplicht aan onze artistieke integriteit''.

Artistiek directeur Marc Verstappen van Villanella erkent dat zijn organisatie ,,een stommiteit'' heeft begaan door belangrijke delen van het project in Brugge over te hevelen naar Antwerpen. ,,We hebben besloten het af te gelasten wegens het maatschappelijk belang van de rest van het festival. Het vindt plaats in een buurt die wordt bedreigd met leegstand en afbraak, waar veel huisjesmelkerij en geweld voorkomen. Een conflict over auteursrecht mag daar geen schaduw over werpen.''