Varkens apart getest

Vlees dat mogelijk met het hormoon MPA is besmet, zal in geen geval terechtkomen in de supermarkten. Elk varken moet apart getest worden op de aanwezigheid van het verboden hormoon. Dit is de uitkomst van een bespreking tussen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), het ministerie van Landbouw en vertegenwoordigers van de varkensboeren.

Het CBL nam het initiatief tot dit overleg. Besproken werd of de vernietiging van een grote partij varkensvlees kon worden voorkomen. Woordvoerder R. Roorda licht toe: ,,We laten er geen twijfel over bestaan: met MPA besmet vlees zal niet in de schappen liggen. Verder heeft het ministerie nogmaals bevestigd dat het een harde eis is vanuit Brussel dat varkens die mogelijk met MPA zijn besmet stuk voor stuk worden getest.''

Op het voorstel van Albert Heijn om het vlees wel voor consumptie te verkopen, wilde Roorda niet ingaan. Woensdag schreef Albert Heijn in een brief aan de Dierenbescherming het vlees wel te willen verkopen als het steeksproefgewijs was getest. De supermarktketen ALbert Heijn is aangesloten bij het CBL

Gisteren zei ook het CBL dat als een steekproef kon garanderen dat het vlees geen resten van MPA bevatte, de supermarkten bereid waren tot afname van de varkenshouders.

Vorige week wilde de koepel van supermarkten nog onder geen beding het vlees in de schappen hebben, omdat het ook niet mag worden uitgevoerd. Het CBL heeft vanmorgen opnieuw het oude standpunt ingenomen.