Van der G. blijft weg bij pro formazitting

Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, zal volgende week vrijdag niet aanwezig zijn op de eerste zittingsdag van zijn rechtszaak. Dat hebben zijn raadslieden laten weten aan de rechtbank en aan het openbaar ministerie (OM).

De eerste bijeenkomst in het proces betreft een zogenaamde `pro forma'-zitting, waarin de strafzaak niet inhoudelijk zal worden behandeld. Wel zal worden gesproken over verlenging van de detentie en de voortgang van het onderzoek. Zowel de raadslieden als het OM zullen verzoeken de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris. Het eigenlijke proces volgt dan over enkele maanden. Gezien het aantal onderzoekshandelingen dat nog moet worden verricht, zoals getuigenverhoren, is de kans overigens groot dat dat pas in 2003 zal zijn.

Ondertussen heeft Van der G. de nodige administratieve handelingen in gang gezet die er uiteindelijk toe moeten leiden dat hij een wilsverklaring tekent. Daarin komt expliciet te staan dat hij geen dwangvoeding toegediend wil krijgen als hij door zijn hongerstaking in coma raakt.

Vandaag is de vierde week van die hongerstaking ingegaan. Van der G. protesteert daarmee tegen zijn detentieregime, waaronder het permanente cameratoezicht in zijn cel. Zijn toestand is naar omstandigheden nog steeds redelijk, zo hebben zijn advocaten laten weten.