Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de rechtszaak tegen R.K. uit Zuidwolde die verdacht wordt van de moord op de 15-jarige Andrea Luten in 1993. Zij werd dood gevonden in de bossen van het Drentse Geisselte. Een gesprek met de moeder van Andrea, Lammi Luten. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder meer een gesprek met een Nederlander in de Iraakse hoofdstad Bagdad over de plannen van Amerika om leider Saddam Hussein ten val te brengen. Ned.3, 22.28-22.52u.

DOCUMENTAIRES

Zembla. Herhaling van het portret over het dubbelleven van de 26-jarige Ziad Jarrah die een van de vliegtuigkapers was op 11 september 2001. Zijn familie en vrienden kunnen zich nog steeds niet voorstellen wat hem dreef. Ned.3, 21.15-22.00u.

Jan Pelleboer: Hij was het weer. Herinneringen aan weerman Jan Pelleboer die tien jaar geleden overleed. Hij verzorgde tientallen jaren de weerrubriek voor kranten, radio en televisie en werd een bekende Nederlander. Met opnamen uit het privé-archief van de familie Pelleboer. Ned.2, 22.22-22.55u.

FILM

Mortal Thoughts (Alan Rudolph, 1991, VS). Thriller van de regisseur van Choose Me is psychologisch Kammerspiel waarin de kameraadschap tussen Glenn Headly en Demi Moore ertoe leidt dat eerstgenoemde zich kan ontdoen van haar brute echtgenoot (Bruce Willis). Speelt zich voor belangrijk deel af in verhoorkamer van agent Harvey Keitel. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

Hair (Milos Forman, 1979, VS). Verfilming van vermaarde flowerpower-musical werd mooi gechoreografeerd (door Twyla Tharp) maar het ontbrak Forman kennelijk aan visie om het werkstuk anno 1979 handen en voeten te geven. Boerenzoon uit Oklahoma wordt, vlak voordat hij in Vietnam moet dienen, geadopteerd door New Yorkse hippies. V8, 20.30-22.35u., met reclame.

Betsy's Wedding (Alan Alda, 1990, VS). Regisseur-scenarist-ster Alda – voor al uw sympathieke oneliners – organiseert een grootschalig huwelijksfeest in mild satirische komedie. Met Madeline Kahn als moeder en Molly Ringwald als aanstaande bruid. Net5, 22.20-23.55u., onderbroken door reclame.

Filmlab: Strike (Anouska Corbeau, 2002, Ned.). Eindexamenfilm van de Film- & TV-academie. Om zijn verjaardag te vieren neemt de 56-jarige Bert zoals altijd zijn gezin mee naar een bowlingbaan en de Chinees. Maar zijn dochter Inge heeft onaangekondigd haar vriendin meegenomen. Met Lidewij Mahler en Theo de Groot. Ned.3, 22.52-23.17u.

Barrio (Fernando León de Aranoa, 1998, Spanje). In Spanje zelf succesrijk, loom portret van kansarme tieners in een buitenwijk van Madrid. Uiterst symbolisch voor hun bestaan is het feit dat een van hen een onbruikbare surfplank wint. Ned.3, 23.17-0.52u.

Feast of July (Christopher Menaul, 1995, VS/Eng.). Prestigieus, door het koppel Merchant/Ivory geproduceerd, weelderig vormgegeven drama over gevallen vrouw (Embeth Davidtz) die wordt opgevangen in Victoriaans huishouden met drie rivaliserende zonen. RTL4, 23.50-1.50u., onderbroken door reclame.

Anchoress (Chris Newby, 1993, België/Engeland). Smetteloos boerenmeisje laat zich samen met een Mariabeeld inmetselen en wordt een toerische attractie in hypocriete Middeleeuwen. Opmerkelijke debuutfilm. Canvas, 0.10-1.55u.

. Stealing Beauty (Bernardo Bertolucci, 1996, Italië/Engeland/Frankrijk). Zie tv-vooraf. BBC2, 0.35-2.30u.

. Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel, 1956, VS). Meesterlijke science fiction-klassieker zou naoorlogse McCarthy-paranoia weerspiegelen. Buitenaardse kracht laat bewoners van stadje vervangen door emotieloze dubbelgangers. Oorspronkelijk Sleep No More getitelde film is superieur aan latere remake. Met Kevin McCarthy, Dana Wynter, Larry Gates en gastrol van Sam Peckinpah. BBC2, 2.30-3.45u., zwart-wit.

RADIO

Zomeravondconcert. Live-verslag van het openingsconcert van het Delft Chamber Music Festival met werken van Bartok, Veress en Brahms door o.a. violiste Isabelle van Keulen en pianist Enrico Pace. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Gesprek met schrijver Adriaan van Dis over geluiden en muziekjes uit zijn jeugd. Na elven schilderes Jimini Hignett over haar naaktportretten van mannen en vrouwen. De meeste blote vrouwen dragen pantoffels. 747AM, 22.02-24.00u.