Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Succes Berlusconi ondanks fel protest

De Italiaanse Senaat heeft gisteren, onder hevig protest van oppositieleden en demonstranten, een wet aangenomen waarmee premier Silvio Berlusconi een strafrechtelijk vonnis wegens vermeende omkoping van enkele rechters kan blijven uitstellen.

Volgens de nieuwe wet mag elke verdachte die vermoedt dat zijn proces niet eerlijk verloopt, een andere rechter in een andere stad kiezen. De wet is volgens de indieners, enkele senatoren van regeringspartij Forza Italia, bedoeld om willekeur in het strafrecht tegen te gaan.

Tegenstanders menen echter dat de wet, die met terugwerkende kracht word ingevoerd, bedoeld is om drie processen tegen premier Berlusconi en zijn medeverdachte Cesare Preveti, niet door een rechtbank in Milaan te laten behandelen. Berlusconi moet eind dit jaar terechtstaan op verdenking van omkoping van rechters in de jaren tachtig, toen hij een staatsbedrijf in levensmiddelen wilde opkopen. De Milanese rechtbank zou volgens Berlusconi bevooroordeeld zijn, omdat in Milaan tien jaar geleden de operatie Schone Handen begon, een actie van de justitie tegen corruptie in de politiek en het bedrijfsleven.

Die operatie leidde uiteindelijk tot de val van de toenmalige regering. Volgens Berlusconi zouden de rechters in Milaan niet in staat zijn onpartijdig te blijven.

Omdat Berlusconi's Forza Italia een ruime meerderheid in de 315 zetels tellende Italiaanse Eerste Kamer heeft, zag de oppositie in dat de wet zou worden aangenomen. Een groot aantal oppositieleden verliet de vergadering. Anderen droegen zwarte blinddoeken en zwaaiden met witte rozen terwijl de stemming aan de gang was. De wet werd met 162 stemmen tegen negen aangenomen; 144 senatoren waren afwezig tijdens de stemming.

Buiten het parlementsgebouw hielden ruim 700 mensen een demonstratie. Eergisteren gingen naar schatting 6.000 mensen de straat op om tegen de wet te protesteren. Het gebouw is inmiddels veranderd in een vesting. Berlusconi ontkent persoonlijk baat bij de nieuwe wet te hebben. ,,Ik snap deze protesten niet'', aldus de premier.

De wet moet nog worden aangenomen door het parlement. Dat is met zomerreces en komt in september weer bijeen.