Roemenië levert geen Amerikanen uit aan Strafhof

Amerikaanse staatsburgers kunnen in Roemenië rekenen op immuniteit voor het Internationale Strafhof dat op 1 juli in Den Haag in werking is getreden: de Roemenen zullen géén Amerikanen aan het Strafhof uitleveren.

Roemenië zette gisteren als eerste zijn handtekening onder een bilateraal verdrag met Washington. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei de stap van Roemenië zeer te waarderen. Washington verwacht met een groot aantal landen bilaterale verdragen te kunnen afsluiten om te voorkomen dat Amerikaanse staatsburgers voor het Internationale Strafhof zouden moeten verschijnen.

De Amerikaanse regering weigert haar staatsburgers onder de jurisdictie van het Internationale Strafhof te laten stellen en heeft van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorlopig één jaar uitstel gekregen. Washington zegt bang te zijn dat Amerikaanse diplomaten en vredestroepen het doelwit zouden kunnen worden van politieke vervolging.

Het Roemeens-Amerikaanse verdrag werd gisteren getekend op de Amerikaanse ambassade in Boekarest door de onderministers van Buitenlandse Zaken John Bolton en Cristian Diaconescu. Roemenië zal wel meewerken aan het Strafhof als het om andere staatsburgers gaat. Boekarest heeft zich daar al in 1998 toe verplicht, toen het Roemeense parlement het verdrag waarmee het Strafhof werd opgericht, ratificeerde. ,,Wij zullen alle verplichtingen nakomen en alles in het werk stellen om het Strafhof tot een succes te maken'', aldus Diaconescu.

Het Roemeense buitenlandse beleid richt zich op dit moment volledig op het NAVO-lidmaatschap. Eind dit jaar neemt het bondgenootschap besluiten over een nieuwe uitbreidingsronde. Roemenië, dat in 1997 de boot miste, zet alles op alles om er dit keer wel bij te zijn. Goede betrekkingen met Washington staan daarom voorop.

De Roemeense economie heeft buitenlandse investeerders nodig. Voor de Europese Unie is het land nog niet klaar. Boekarest hoopt dat het NAVO-lidmaatschap investeerders het signaal zal geven dat het land democratisch en stabiel is.

De Amerikaanse regering probeert met zoveel mogelijk landen bilaterale akkoorden af te sluiten die voorzien in uitzonderingsclausules, waardoor Amerikanen uitlevering aan het Internationale Strafhof kunnen ontlopen. Het is niet makkelijk veel regeringen bereid te vinden tot het aangaan van dergelijke beloften, aangezien die in strijd lijken met de instemming die vrijwel alle landen in de wereld aan het Internationale Strafhof hebben gegeven. Roemenië is het eerste land dat zowel instemt met het Internationale Strafhof als met de Amerikaanse wens daar geen Amerikanen heen te sturen. Nederland is inmiddels ook door de Amerikaanse regering benaderd. Het voelt vooralsnog niets voor enige belofte aan de Verenigde Staten.