Restricties voor oppositie in Zimbabwe

De Zimbabweaanse regering heeft gisteren gewaarschuwd dat ze maatregelen neemt tegen oppositieleden die hebben opgeroepen voor internationale sancties tegen president Robert Mugabe en andere leden van zijn partij.

In een gesprek met het onafhankelijke weekblad Financial Gazette zei de minister van Binnenlandse Zaken, John Nkomo, dat hij de paspoorten wil intrekken van ,,iedereen die in Zimbabwe campagne heeft gevoerd voor sancties.'' Buitenlanders zouden visumrestricties te wachten staan.

De maatregelen zouden het ,,allesomvattende antwoord'' van de regering-Mugabe zijn op de sancties die de Europese Unie, de Verenigde Staten en leden van het Gemenebest hebben ingesteld tegen Zimbabwe. Tot die sancties werd in maart besloten na de omstreden herverkiezing van president Mugabe. Twintig hoge Zimbabweaanse regeringsfunctionarissen kunnen sindsdien niet meer vrij reizen en een deel van hun buitenlandse banktegoeden is bevroren.

De Europese Unie heeft de zwarte lijst vorige week uitgebreid tot in totaal 72 partijleden en zakenlieden. Het kabinetslid Johua Linga en zijn vrouw waren het afgelopen weekeinde de eerste slachtoffers van de uitbreiding van de Europese sancties. Tot woede van de Zimbabweaanse regering zette de Britse immigratiedienst het echtpaar Lalinga terug op het vliegtuig naar de Zimbaweaanse hoofdstad Harare, toen ze in Londen een overstap maakten voor een reis naar New York.

De oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) heeft de uitbreiding van de zogeheten `slimme sancties' aangemoedigd. Leden van de MDC hebben de afgelopen maanden de hele wereld rondgereisd om aan te dringen op meer sancties tegen de regering van Mugabe. Het intrekken van hun paspoorten zou de MDC-lobby in het buitenland in gevaar kunnen brengen. Volgens secretaris-generaal en rechtenprofessor Welshman Ncube zouden de regeringsmaatregelen ,,onrechtmatig en ongrondwettelijk'' zijn.

De leider van de MDC, Morgan Tsvangirai, zei eind vorige week in een gesprek met deze krant verbolgen te zijn over het beleid van de Verenigde Naties die president Mugabe in juni toelieten tot de voedseltop in Rome. ,,Dat is ronduit irritant. Je meet met twee maten. We mogen hem geen valse hoop geven.'' Sinds de top in Rome is Mugabe naar het Zuid-Afrikaanse Durban gereisd voor de openingsceremonie van de Afrikaanse Unie en heeft hij een bezoek gebracht aan de Cubaanse president Fidel Castro. Zuid-Afrika noch Cuba steunt de sancties tegen Zimbabwe.