Politie vindt resten van vrouw en kind

De politie Noord-Holland Noord heeft twee lichamen opgegraven, waarvan vermoed wordt dat het gaat om de stoffelijke resten van Marion van Buuren en haar dochtertje Romy uit Bergen.

Dat heeft de politie bekendgemaakt. Marion van Buuren en Romy worden sinds juni 1997 vermist. De politie wilde vanmorgen nog geen nadere details verstrekken, zoals waar en wanneer de lichamen zijn opgegraven. Zij zou vanmiddag een persconferentie beleggen over de zaak.

Marion en Romy van Buuren zijn voor het laatst gezien op 8 juni 1997 in Bergen en Alkmaar. Marion woonde in Bergen en was ten tijde van haar verdwijning negentien jaar. Romy was een jaar oud.

De politie heeft de afgelopen vijf jaar talloze tips nagetrokken. Het recherchewerk heeft tot op heden geen concrete aanwijzing opgeleverd over het hoe en waarom van de mysterieuze verdwijning.

De politie is er altijd van uitgegaan dat de Turkse crimineel Okan O. uit Alkmaar, de vroegere partner van Marion en vader van Romy, te maken heeft gehad met de verdwijning van de moeder en de dochter. O., die eens veroordeeld was geweest tot een taakstraf voor mishandeling van zijn vriendin, heeft altijd verklaard Marion en Romy 8 juni 1997 op de trein te hebben gezet naar een Blijf-van-mijn-Lijfhuis op het station van Alkmaar. Sindsdien zijn zij spoorloos.

Enkele maanden na de verdwijning belandde O. in de gevangenis. Enkele maanden later werd hij weer vrijgelaten omdat hij leed aan een ongeneeslijke vorm van leverkanker. De dag na zijn vrijlating pleegde hij een gewapende overval op een Rabobank bij Den Helder. De buit bedroeg 130.000 gulden. Tijdens de vlucht in een huurauto schoot O. met een pistoolmitrailleur op politieauto's. Een toevallig passerende vrouw in Den Helder raakte daarbij ernstig gewond. O. werd een dag later opgepakt in een snackbar in Hoorn en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Hij overleed in mei 1998 in het gevangenishospitaal van Scheveningen op 24-jarige leeftijd. Tot op zijn sterfbed ontkende hij iets te maken te hebben met de zaak.

Justitie verdubbelde in juni nog de beloning voor de gouden tip in de zaak van 25.000 gulden naar 25.000 euro. Vorig jaar november werden twee recreatieplassen bij Alkmaar, het Geerstmerambacht en het Uitgeestermeer, afgezocht door duikers naar de lichamen van Marion van Buuren en Romy. Aanleiding was een tip van een privé-detective die zich op eigen initiatief bezig was gaan houden met de zaak. Bij die zoektocht werd niets gevonden.