Plundering van winkels Uruguay

Duizenden inwoners van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo zijn gisteren in staking gegaan uit protest tegen het economische beleid van de regering. De onlusten zijn een aanwijzing dat de financiële en economische crisis in buurland Argentinië nu in volle hevigheid naar Uruguay is overgeslagen.

Het protest, dat werd gevolgd door de bestorming en plundering van een aantal winkels, zijn een reactie op de aankondiging, woensdag, door de Uruguayaanse regering dat de banken zeker tot maandag gesloten zullen blijven. Vannacht zou de regering ook hebben besloten dat een deel van de spaartegoeden bij de banken zal worden bevroren. Dit melden Uruguayaanse en Argentijnse media op hun websites. De maatregel zou een eind moeten maken aan de snel slinkende valutareserves van de centrale bank. Volgens lokale media zou het Internationaal Monetair Fonds een noodlening van 1,5 miljard dollar overwegen. Het fonds heeft dat niet bevestigd.

De plunderingen speelden zich af in arme wijken van Montevideo. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Guillermo Stirling zouden zestien winkels daadwerkelijk zijn geplunderd, terwijl bij veertien andere een poging daartoe zou zijn ondernomen. Twintig mensen werden gearresteerd, één politieagent raakte gewond. Volgens Stirling waren de plunderingen het werk van ,,goedgeorganiseerde groepen onruststokers''. Een van de winkels werd aangevallen door een groep van dertig tot vijftig mensen die riepen: ,,Wij hebben honger.'' Eerder op de dag hadden duizenden vakbondsleden een vier uur durende staking gehouden om hun looneisen kracht bij te zetten. Het openbare leven in Montevideo kwam als gevolg van de actie vrijwel tot stilstand.

De Uruguayaanse economie is al vier jaar in een recessie. Maar de problemen zijn onlangs verergerd als gevolg van `besmetting' door de Argentijnse crisis. In Argentinië zijn de meeste banktegoeden sinds eind vorig jaar bevroren. Duizenden Argentijnen hebben in de afgelopen maanden hun banktegoeden weggehaald uit het naburige Uruguay, waardoor de Uruguayaanse bancaire sector in acute moeilijkheden is geraakt.

hoofdartikel: pagina 7

achtergrond: pagina 11