Opposant in Kazachstan veroordeeld

In Pavlodar in Kazachstan is een prominente leider van de oppositie tegen het bewind van president Noersoeltan Nazarbajev veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens machtsmisbruik.

Galymzjan Zjakijanov, voormalig gpouverneur van Pavlodar, is een voormalige medestander van Nazarbajev. Hij maakte in de jaren negentig deel uit van een team van jonge hervormers rond de president. Later echter brak hij met de president. Vorig jaar richtte hij een oppositiepartij op, de Democrtaische Keuze van Kazachstan (DCK). Deze nieuwe partij, die hamerde op democratische vrijheden, gelijke kansen voor iedereen in het bedrijfsleven en persvrijheid, haalde zich al snel het ongenoegen van Nazarbajev op de hals.

Al geruime tijd voordat hij werd gearresteerd, werd Zjakijanov door de politie en de overheid openlijk bestempeld als een ,,primitieve crimineel'', die als gouverneur van Pavlodar machtsmisbruik zou hebben gepleegd. Hij vluchtte de Franse ambassade binnen om aan de politie te ontkomen, maar verliet die na een aantal dagen omdat de Kazachstaanse autoriteiten hadden beloofd hem met rust te laten.

Vorige maand werd een van de andere oprichters van de DCK, Moechtar Abljazov, voormalig minister van Energie en ooit lid van hetzelfde team van enthousiaste hervormers, op soortgelijke beschuldigingen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het recht om in hoger beroep te gaan werd hem ontzegd.

Twee andere leiders van de oppositie in Kazachstan worden geconfronteerd met gelijkluidende beschuldigingen. Naar hun zeggen zijn die politiek gemotiveerd en een poging, de oppositie in Kazachstan de nek om te draaien.

De actie tegen de politieke oppositie gaat in Kazachstan gepaard met een toenemende repressie van de onafhankelijke media. Onlangs werd de dochter van een prominente kritische journaliste zelfs ontvoerd en vermoord. Protesten van Westerse regeringen en instanties tegen de repressie hebben nog niets uitgehaald.