NMa: bellen naar mobieltje is te duur

Bellen naar een mobiele telefoon is te duur. Dat stelt de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) vast op basis van eigen onderzoek. Telecomtoezichthouder Opta moet de tarieven nog dit jaar nog omlaag brengen, vindt de NMa.

Wie van een vaste telefoon belt, betaalt veel meer voor een gesprek met een mobiele telefoon dan voor een gesprek met een andere vaste telefoon. Die kosten worden bepaald door de mobiele belbedrijven. Omdat de beller en niet de eigenaar van de mobiele telefoon betaalt, merken de klanten van mobiele belbedrijven niet dat de tarieven hoog zijn. Daardoor worden zij volgens de NMa ook niet geprikkeld om hun prijzen te verlagen.

Opta kan pas in december stappen nemen om de prijzen naar beneden te brengen. Momenteel lopen er bij de toezichthouder ruim veertig geschillen tussen telecombedrijven over de tarieven. Via die geschillen probeert Opta de tarieven te verlagen.

Vooralsnog kan Opta dus nog niets doen aan de kosten die telecombedrijven KPN, Vodafone, Dutchtone, Ben en O2 in rekening brengen. Ironisch genoeg presenteerde de toezichthouder juist vandaag een reeks akkoorden met de telecombedrijven over de huidige tarieven voor vast-mobiel gesprekken. ,,We vinden dat de prijzen te hoog zijn,' zegt de woordvoerder van Opta, ,,maar we kunnen er nu nog niets aan doen.' Volgend jaar moeten de tarieven in de buurt komen van de werkelijke kosten.