Miljoenenclaim van VHS tegen Van de Bunt om IRT-rapportage

VHS Onroerend goed, een bedrijf van LPF-topman Ed Maas, dient een `miljoenenclaim' in tegen hoogleraar en voormalig topambtenaar H. van de Bunt. Volgens raadsman Oscar Hammerstein heeft Van de Bunt in een bijlage van het rapport Van Traa ten onrechte gesuggereerd dat VHS onrechtmatige transacties heeft verricht.

Directe aanleiding voor de claim is een uitspraak van de Hoge Raad van enkele weken geleden. Deze bepaalde in een geschil tussen Van de Bunt en oud-advocaat Salomonson dat Van de Bunt geen aanspraak kon maken op parlementaire onschendbaarheid. Salomonson eiste schadevergoeding van Van de Bunt, omdat deze in een bijlage van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar de IRT-affaire had geschreven dat het bedrijf Text Lite, waarvan Salomonson destijds commissaris was, waarschijnlijk drugsgeld had witgewassen. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Van de Bunt tot het betalen van 75.000 gulden schadevergoeding. Van de Bunt was tegen deze uitspraak in cassatie gegaan. Zijn argumentatie dat hij niet aansprakelijk kon worden gehouden omdat hij in opdracht werkte van een parlementaire onderzoekscommissie, werd door de Hoge Raad echter verworpen.

In de bijlage van het rapport schrijft Van de Bunt, destijds directeur van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie, onder andere over de rol van accountants. In dat verband tekent hij het geanonimiseerde - verhaal op van VHS Onroerend Goed, ,,een beursgenoteerd vennootschap''. Van De Bunt schrijft dat bij een overname van een ander bedrijf door VHS de onroerend goed-portefeuille bewust te hoog werd ingeschat, waardoor de beurskoers van VHS met 600 procent steeg. Volgens advocaat Hammerstein is dit ,,feitelijk onjuist'' en ,,zonder meer onrechtmatig''. Nu de Hoge Raad heeft bepaald dat Van de Bunt aansprakelijk is, kan deze ook van de kant van VHS een claim verwachten, zegt de raadsman.

Hoeveel schadevergoeding VHS zal eisen, weet Hammerstein nog niet. ,,Het schatten van de schade is altijd natte vingerwerk. Maar VHS is een beursgenoteerde onderneming, die veel last heeft gehad van de negatieve publiciteit. Dan gaat het al snel om enige miljoenen.''

Ook Etienne U. overweegt een schadeclaim in te dienen over het IRT-rapport, zo laat zijn raadsman C. Korvinus weten. De vermeende drugsbaron werd in 1998 veroordeeld wegens belastingfraude, maar vrijgesproken van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. In het IRT-rapport wordt hij door criminloog Fijnaut beschreven als een topcrimineel.