LPF'er Oss uit partij wegens ontucht

Makelaar P. Haex uit Weert, een van de initiatiefnemers van de lokale Lijst Pim Fortuyn (LPF) in Oss, is door zijn partij aan de kant gezet.

Volgens interim-voorzitter F. Gijsbers van de LPF in Oss heeft Haex (53) verzwegen dat hij in 1994 lid was van de Centrum Democraten (CD), een extreem-rechtse politieke partij en dat hij dat jaar is veroordeeld wegens ontucht met minderjarige meisjes.

Haex was afgelopen weekeinde aanwezig bij een van de eerste vergaderingen van de LPF in Oss, die komend najaar wil deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oss en Ravenstein. De inwoners van beide Brabantse stadjes gaan op 20 november naar de stembus omdat de gemeenten per 1 januari samengaan.

Haex was van plan zo snel mogelijk naar Oss te verhuizen omdat hij ,,de ideeën van Pim Fortuyn wilde uitvoeren''. Hij wilde daarmee niet wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats Weert, die pas over vier jaar worden gehouden.

Voor zijn ontucht kreeg Haex in 1994 een werkstraf van 240 uur opgelegd. In dagblad De Limburger zei hij gisteren dat niet alle destijds tegen hem gemaakte beschuldigingen kloppen. ,,Ze hebben me erin geluisd. Ik denk omdat ik toen lid was van de CD.'' Hij stond tweede op de lijst van die partij, maar werd uiteindelijk niet gekozen.

Afgelopen dinsdag zei hij in deze krant dat hij in het verleden alleen politiek actief was geweest vor de PvdA en D66. Hij vertelde dat hij twaalf jaar geleden de tweede kandidaat was op de lijst van D66, maar dat hij toen ,,via de krant'' moest horen dat die partij niet aan de verkiezingen meedeed. ,,Van dat soort streken houd ik niet'', zei hij.