LPF-stemmers

In NRC Handelsblad van 1 augustus staat een artikel van Joep Dohmen dat ingaat op de oorzaken van het grote aantal LPF-stemmers in de mijnstreek.

In dat artikel zegt Thijs Wöltgens dat het LPF-succes in plaatsen als Kerkrade, Heerlen, Brunssum en Landgraaf niets te maken heeft met het aantal allochtonen. Dat zijn volgens Wöltgens in tegenstelling tot Den Haag en Amsterdam witte steden. ,,Je moet in Kerkrade echt op zoek naar een allochtoon'', merkt hij op. Ik weet niet waar de oud-burgemeester die wijsheid vandaan heeft maar de statistieken van het CBS (Statistisch Jaarboek 2002) spreken heel andere taal. De percentages allochtonen van de totale bevolking zijn in voornoemde plaatsen volgens het CBS (uit Heerlen!) resp. 35, 27, 26 en 25. Daarmee behoort de oostelijke mijnstreek tot de regio's van Nederland met de hoogste allochtonen-dichtheid.

Dat dat de oorzaak is van het LPF-succes is niet met zekerheid te zeggen, maar dat het er op de een of andere manier iets mee te maken heeft, is wel erg aannemelijk.