Layo & Bushwacka!

Low life, het debuutalbum van Layo & Bushwacka!, ging nog onopgemerkt aan het Nederlandse publiek voorbij, maar Night Works lijkt dat trieste lot te ontlopen.

Layo Paskin en Matthew 'Bushwacka' Benjamin, opereren grof gezegd in hetzelfde straatje als Chemical Brothers, Underworld en Leftfield: gestroomlijnde Brit-techno met een forse instroom van breakbeats. Het genre vertoont al een tijdje uitgesleten plekken. Layo & Bushwacka! gaan echter met frisse moed te werk en voegen zowel langzamere sfeerstukken in als nummers met een effectieve, vierkante house-groove. De musici, in een vorig leven vooral bekend als dj's, verdienen lof omdat niet het onderhand verplichte blik beroemde gastvocalisten is opengetrokken. Als er zang te horen is, zijn het gesampelde flarden, zoals de luie JJ Cale in Sleepy Language. Dat de plaat is opgezet als een dj-mix, met ultrakorte en lange nummers die in elkaar overlopen, is ook al zo'n slimme zet die je inneemt voor dit weinig baanbrekende, maar erg inventieve dansduo.

Layo & Bushwacka!: Night Works (XL Recordings XLCD154). Distr. V2