Lagere olieprijs is funest voor winst ExxonMobil

ExxonMobil, 's werelds grootste beursgenoteerde energiebedrijf, heeft de nettowinst in het tweede kwartaal zien dalen met 41 procent naar 2,64 miljard dollar (2,69 miljard euro). Net als bij rivalen BP en Koninklijke Olie werd de daling veroorzaakt door de lagere olie- en gasprijzen en de scherp lagere raffinagemarges.

Het Amerikaanse ExxonMobil was de laatste van de grote energiebedrijven die deze week de cijfers publiceerde en het boekte ook meteen de meest drastische winstdaling van de drie. Het Britse BP zag de winst afnemen met 36 procent en Shell met 38 procent.

De grote afname van de winsten komt door de daling van de olie- en gasprijzen en door de scherp gedaalde marges in de rafinagesector. Deze dalen omdat de stagnerende economische groei een afname van de vraag naar olieproducten tot gevolg heeft. De marges liggen op historisch lage niveaus en voorlopig lijkt er weinig verbetering in te komen. Dit hangt af van het herstel van de wereldwijde economie.

De problemen in de raffinagesector hadden bij Shell een grote impact op de resultaten van de divisie olieproducten waar het resultaat daalde tot 347 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Dit is 6 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2001 toen een recordresultaat werd geboekt van 1,03 miljard. Desondanks neemt Shell wel sneller dan verwacht de resterende helft over in de joint venture met het Duitse RWE.

Shell zou het belang van 50 procent pas tussen medio 2003 en medio 2004 kopen, maar bereikte een overeenkomst met RWE om het aandeel eerder over te nemen. Shell betaalt RWE 1,35 miljard dollar voor het aandeel waardoor het volledig eigenaar wordt van een netwerk van 3.200 tankstations in Duitsland, vier rafinaderijen en een aandeel krijgt in nog twee raffinaderijen. Shell is de nummer twee op de Duitse markt voor benzinepompen, vlak achter BP. Het Nederlands-Britse concern zal in Duitsland nog wel een gedeelte van de omzet van dIesel en benzine in de retailsector moeten verkopen als gevolg van een beslissing van de Duitse mededingingsautoriteit.