Koersen van verzekeraars weer onderuit

Slecht nieuws uit met name de financiële sector heeft de aandelenmarkten gisteren wederom op fors verlies gezet. Vanochtend bleef herstel uit en daalden banken en verzekeraars verder in waarde.

Vanochtend zette de Britse bank Lloyds TSB de trend door met de bekendmaking van tegenvallende halfjaarresultaten als gevolg van moeilijk te innen leningen.

De Nederlandse financiële concerns ING, Aegon en Fortis verloren gisteren alle rond de 10 procent van hun waarde. Mede hierdoor sloot de beeldbepalende AEX-index bijna 6 procent lager. Rond het middaguur stond de Amsterdamse beurs een half procent lager op 340 punten. ABN Amro, dat volgende week halfjaarcijfers bekendmaakt, stond op 2 procent verlies.

De val van de banken en verzekeraars werd gisteren in gang gezet door tegenvallende berichten van onder meer de Duitse verzekeraar Allianz, Deutsche Bank, het Britse Barclays en de Franse bank BNP Paribas. Verzekeraars worden getroffen door de lage beurskoersen waardoor de waarde van hun aandelenportefeuille fors is geslonken. Fortis en Achmea maakten eerder al bekend dat verdere koersdalingen ten koste gaan van de winst, omdat de huidige koersen onder onder de aankoopwaarde zijn gedaald. Banken hebben vooral last van zogeheten slechte leningen. Kredieten aan (bijna) failliete bedrijven als Worldcom en Enron kunnen in veel gevallen als verloren worden beschouwd.

De Britse bank Lloyds TSB en ook het Franse Socièté Général publiceerden vanochtend tegenvallende halfjaarcijfers. Om tegenvallers uit Argentinië en de Verenigde Staten op te vangen vergroot Lloyds TSB de pot voorzieningen met de helft tot 479 miljoen pond (767 miljoen euro). Op beleggingen van verzekeringsdochter Scottish Widows moest 399 miljoen pond (638 miljoen euro) worden afgeschreven. Mede daardoor daalde de winst over de eerste zes maanden licht. Socièté Général zag door voorzieningen en afboekingen de winst van het tweede kwartaal zelfs met bijna de helft dalen.

Volgens de zakenbank Merrill Lynch kan 2002 voor de financiële sector als een verloren jaar worden beschouwd. De bank heeft de winstverwachtingen van veel financiële fondsen inmiddels teruggeschroefd. Voor de Nederlandse verzekeraar Aegon heeft Merrill Lynch de winstprognose inmiddels met een derde teruggeschroefd, voor Allianz met 36 procent. ,,De bijstelling van onze waarderingen is negatiever dan wellicht werd verwacht en de huidige situatie zal ook consequenties hebben voor 2003 en 2004'', aldus analist B. Shea van Merrill Lynch. ,,Het slechte nieuws zal zeker gevolgen hebben voor de koersen.''