Klopjacht leger Israël in Nablus

Het Israëlische leger is vannacht een grote klopjacht begonnen op Hamas in Nablus en omliggende Palestijnse dorpen. Gepantserde eenheden trokken de kashba van Nablus binnen. De stad is omsingeld.

Volgens radio Israël zijn bij gevechten in en rond de stad ten minste vier Palestijnen gedood. Israël maakt geen melding van verliezen aan zijn zijde.

De aanval is een reactie op de door Hamas uitgevoerde bomaanslag in het restaurant van de Hebreeuwse universiteit op de Scopus-berg in Jeruzalem. Daarbij werden zeven mensen gedood. Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Leiders van de moslim-fundamentalistische organisie in Gaza kondigden de voortzetting aan van de strijd tegen de Israëlische bezetting van Palestijns land. Israël zegt dat de bom in het restaurant door een signaal van een mobiele telefoon werd geactiveerd. Kennelijk traceerde de Israëlische inlichtingendienst de herkomst van dat signaal in Nablus.

Het binnenvallen van Israëlische troepen in de ommuurde stad van Nablus maakt een einde aan het verzet van de bevolking tegen het door Israël ingestelde uitgaansverbod. Al drie dagen lang negeerden de inwoners van Nablus het uitgaansverbod. Het Israëlische leger intervenieerde niet om zijn gezag over de stad te herstellen. Nu trekken soldaten in de kasbah van huis tot huis in een poging om de infrastructuur van Hamas in Nablus de genadeslag toe te brengen.

De Amerikaanse president George Bush heeft de Israëlische premier Ariel Sharon opnieuw de vrije hand gegeven om uit oogpunt van zelfverdediging de Palestijnse terreur te bestrijden. ,,Ik ben net zo kwaad als Israël'', reageerde Bush gisteren op de bomaanslag op de campus van de Hebreeuwse Universiteit. Onder de doden waren vijf Amerikanen. ,,Israël moet zichzelf verdedigen'', zei hij. Desalniettemin zei Bush nog in vrede te geloven.

Om potentiële Palestijnse zelfmoordenaars af te schrikken, is Israël overgegaan tot het opblazen van huizen van directe familieleden van daders. In Bethlehem en Jenin gingen twee huizen de lucht in. Ook heeft Israël de uitwijzing bevolen van twee broers van Palestijnse zelfmoordenaars. Zij moeten voor ten minste twee jaar verhuizen van de Westelijke Jordaan-oever naar de Gazastrook. De juridisch adviseur van de regering, Eliyakim Rubinstein, heeft zijn toestemming voor de uitwijzing gegeven. De betrokkenen hebben twaalf uur de tijd om bij het Israëlische hooggerechtshof in Jeruzalem in beroep te gaan tegen de strafmaatregel.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, vindt dat Arafat moet worden vermoord. ,,Niet door onze kogels'', zei Peres er volgens het Franse weekblad l'Express wel bij. Vandaag is dat in vette zwarte letters de opening van het populaire middagblad Ma'ariv.

Peres kreeg samen Arafat de Nobelprijs voor de Vrede. Dat gebeurde na het sluiten van het Israëlisch-Palestijnse interim-vredesakkoord van Oslo in 1993.

Radio Israël meldde vanochtend dat de krachtige waarschuwingen over op handen zijnde grote Palestijnse aanslagen in Israël en tegen nederzettingen in bezet gebied nog steeds van kracht zijn. Door de genomen veiligheidsmaatregelen komt het verkeer ten noorden van Tel Aviv vaak volledig tot stilstand.