Junks opgepakt in Delfshaven na verbod

. De Rotterdamse politie heeft de afgelopen dagen elf maal proces-verbaal opgemaakt tegen verslaafden die in de deelgemeente Delfshaven werden aangetroffen. Ze zouden het dijkverbod hebben overtreden dat hun eerder deze week was opgelegd. De gemeente heeft een groep van 97 junks geselecteerd die verantwoordelijk wordt gehouden voor veel overlast in Delfshaven.

De verslaafden krijgen allemaal een op naam gestelde brief uitgereikt waarin hun door de burgemeester wordt verboden om zich overdag in de deelgemeente op te houden. Het verbod, dat is gebaseerd op de gemeentewet, geldt voor een half jaar. De Rotterdamse politie is afgelopen weekend begonnen met het uitdelen van de gebiedsontzeggingen. Lastig is alleen dat de junks geen vaste verblijfplaats hebben, aldus een woordvoerder van de politie. ,,We moeten ze eerst ergens aantreffen voor we ze de brief kunnen geven.''

Tot nu toe hebben pas veertien junks het verbod ontvangen. Vooralsnog lijken de verslaafden zich weinig aan te trekken van de gebiedsontzeggingen. Van de veertien junks die het dijkverbod op zak hebben, is ongeveer de helft alweer in de deelgemeente aangetroffen, meldt de politiewoordvoerder. De verslaafden hebben een proces-verbaal gekregen wegens overtreding van een ambtelijk bevel. Sommigen zijn al twee of drie keer aangehouden. De verdachten moeten binnenkort voorkomen voor de rechter. Ze kunnen veroordeeld worden tot een celstraf van maximaal drie maanden of een boete van 2.250 euro. Het is nog niet bekend wanneer de zittingen zijn. Het dijkverbod is omstreden bij juristen. Verschillende rechtsgeleerden vragen zich af of de gestelde termijn houdbaar is. Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) heeft minister Donner van Justitie om opheldering gevraagd.